- 23 juli En fisketillsynsman upptäcker 5-6 personer som fiskar i sjön Salen i Alvesta kommun sent på natten. När de kommer i land ser han att de kastar in stora säckar i bilen. Fisketillynsmannen tar registreringsnummer på de två bilarna.
- 9 augusti En ledig polisman, som är ute tillsammans med en fisketillsynsman vid Södra Bergundasjön i Växjö noterar två misstänkta bilar som står vid strandkanten. Han larmar poliskollegor som kommer till platsen. När två män kommer i land med en säck med kräftor grips de på bar gärning av polisen. De anhålls kort därpå, men senare häver åklagaren anhållandet och männen släpps.
- 14 augusti Efter ett tips får polisen reda på att det kan pågå misstänkt tjuvfiske i Norra Bergundasjön nattetid. Två män konfronteras med säckar med nyfångade kräftor och grips. En av de misstänkta männen försöker fly in i skogen men hinns i kapp av en polis.
- 15 augusti Dagen efter gripandet draggar fisketillsynsmän Norra Bergundasjön och hittar kräftburar som innehåller omkring 61 kilo kräftor. Senare hittas burar med ytterligare 41 kilo. Det visar sig att registreringsnumret på en av bilarna vid Bergundasjön är detsamma som det som registrerats den 23 juli vid sjön Salen.
- 31 augusti Polisen genomför gryningsräder mot två fastigheter i Tingsryds kommun. På en fastighet hittar man i uthusen mängder med frysboxar med fisk, ett kylrum för färsk fisk och en ismaskin. Där finns även vadarbyxor, gummibåtar och fiskeutrustning. På gården står även en kyllastbil där man kan transportera fisk långa sträckor. Totalt sju personer grips, utöver de två som redan sitter häktade.
- 4 september Polisen begär ut kvitton från två fiskeauktioner i Stockholm och Göteborg. Där framkommer att de köpt fisk och kräftor till ett stort värde från den 42-årige man som pekas ut som huvudmannen i tjuvfiskeligan. Av kvittorna framkommer även att den sålda fisken uppges komma från insjöarna Drängabråten, Allgunnen, Flåren och Ivosjön.
- 10 oktober Totalt nio personer åtalas i tjuvfiskehärvan. De åtalas för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen. Enligt åklagaren har tjuvfisket pågått åtminstone mellan 1 juli 2017 till 31 augusti när gruppen greps, och man misstänkts ha fiskat i ett flertal sjöar i Småland och sydsverige. Enligt åtalet har männen olovligen fiskat upp omkring 1,7 ton gös, 140 kg gädda, 1,1 ton kräftor och 130 kilo övrig fisk. Värdet av all fångst uppgår till 400.000 kronor, enligt åtalet. Det är det största tjuvfiskeåtalet genom tiderna. Samtliga åtalade nekar till brott.
- 17 oktober Rättegången hålls i Linköpings tingsrätt, eftersom samtliga misstänkta och försvarare inte får plats i Växjö tingsrätts förhandlingssal. Rättegången pågår under nio dagar.
- 15 november Dom meddelas i tjuvfiskemålet. Den 42-åring som anses vara hjärnan bakom det organiserade tjuvfisket döms till fängelse i 1 år och 2 månader, samt ska betala omkring 400.000 kronor till staten. De övriga männen döms för grovt brott mot fiskelagen till villkorliga domar.
Tjuvfiskehärvan – detta har hänt
Totalt nio män misstänks för ett omfattande och organiserat tjuvfiske i insjöar i Småland och södra Sverige under sommaren. Här är en sammanfattning av vad som har hänt.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.