En minnesplats skapades efter mordet på den plats i Norrliden i Kalmar där 23-åringen hittades i oktober förra året. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Tonåringar döms efter knivmord i Norrliden i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Två tonåringar, 15 och 16 år gamla, fick under fredagen sina domar efter knivmordet på en 23-åring i stadsdelen Norrliden i Kalmar i oktober förra året.

15-åringen döms för mord till två år och fyra månader sluten ungdomsvård. 16-åringen döms för stämpling till mordet och får två års sluten ungdomsvård. Enligt rätten är det är bevisat att 15-åringen utdelade de dödande knivhuggen och döms därför för mord.

– Gärnings­männen har utgått från ett foto på målsäganden, som de inte haft någon koppling till. Brottet framstår som ett beställningsmord, säger Hans Ranholm, rådman, i ett pressmeddelande.

Tidigare förbjudet att utvisa unga

15-åringen utvisas också på livstid. Brottets allvar och risken för återfall gör att han utvisas även med beaktande av Barnkonventionen, uppger tingsrätten.

Enligt rådman Hans Ranholm kan det vara första gången en så ung person utvisas, rapporterar TT.

Tidigare var det förbjudet att utvisa en person som kommit till Sverige före 15 års ålder och bott här i fem år, men förbudet hävdes genom en lagändring 2022.

15-åringen kom till Sverige som kvotflykting 2016 och uppges inte ha någon familj här.

Greps kort inpå mordet

Det var i oktober 2023 som en 23-årig man knivhöggs i Norrliden i Kalmar och senare avled av sina skador på sjukhuset.

Dagen efter mordet greps 15-åringen och en vecka senare greps även 16-åringen.

Åklagaren yrkade på maxstraff

Rättegången hölls under februari i Kalmar tingsrätt, och det har stundtals varit heta känslor i rättssalen, rapporterade SVT:s reporter.

Åklagaren yrkade då på fyra års sluten ungdomsvård, vilket är maxstraffet med tanke på pojkarnas ålder.

Det är ännu oklart om åklagaren avser att överklaga dagens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.