Det är högsommarvarmt och det surrar i bikuporna i Leif Svenssons trädgård i Västervik. Hans bin kryper ut och in i kuporna. Men de har inte mycket pollen med sig in i kupan. Istället tvingas biodlaren Leif Svensson att mata sina bin med sockerlösning för att de ska få sin mat.
För sommaren i sydöstra Sverige har inte varit god mot vare sig bin eller biodlare.
– Det är väl så nära katastrof det kan vara, säger biodlaren Leif Svensson.
”Aldrig sett något liknande”
Han har varit biodlare sedan mitten av 70-talet, men en sådan varm och torr sommar har han inte varit med om.
– Nej, jag har aldrig sett något liknande. Just nu finns det inget att dra in från naturen. Ingenting blommar och eftersom det blev högsommarvärme redan i maj så blommade allt över på kort tid.
– Linden som normalt sett ger mycket, släppte inte ifrån sig någon nektar eftersom det var för varmt och för torrt.
Lägger inga ägg
Han är bekymrad, inte bara för honungsskörden som kommer att bli långt mindre än hälften av vad han brukar få. Han är orolig för bina. För drottningen lägger inga ägg när det inte finns mat och när det inte föds nya bin blir överlevnaden i kuporna sämre.
– Det kommer inte att bli någon ändring det här året. Den växt som skulle kunna ge lite honung i höst är ljunge, men den är bortbränd i torkan.
– Så det är en stor risk att vi får ett stort tapp och färre bisamhällen nästa år.
Färre bin leder till mindre frukt
Färre bin betyder inte bara att det blir mindre honung.
– Det innebär ju att det finns färre bin som kan pollinera fruktträd och växter nästa år, vilket i sin tur innebär mindre frukt och bär åt oss. Och så innebär det att det blir färre blommor som sätter frö, säger Leif Svensson.