Kjell Johansson bränner inte skräpet hemma på tomten längre. Foto: Johanna Svensson

Trädgårdselden kan vara olaglig – släng riset på tippen

Publicerad

Ett vårtecken så här års är alla eldar som brinner med trädgårdsavfall. Men är det okej att elda på tomten? – Högst olämpligt, säger Roger Landelius, brandingenjör vid räddningstjänsten i Västervik. Dessutom är det lagbrott enligt flera kommuner.

Se hela inslaget här: ”Den som eldar bär det fulla ansvaret.”

När vårstädningen flyttar utomhus brukar det samlas stora mängder med löv och grenar som ska rensas bort. Det självklara i dagens läge är, anser många, att köra trädgårdsavfallet till återvinningscentralen, men likväl finns det ändå de som eldar upp trädgårdsskräpet hemma i trädgården.

Men att anlägga en egen brand kan vara både miljöovänligt och förenat med stor fara.

– Eldar man upp grannens hus är det ingen rolig situation med ersättningsskyldigheter och kanske till och med polisanmälan för allmänfarlig vårdslöshet, säger Roger Landelius.

Är vi dåligt upplysta om miljörisker och faror med att elda?

– Ja. Dels är medvetenheten dålig om vad som händer när det börjar blåsa och hur snabbt elden verkligen kan sprida sig. Sedan är det ingen som tänker på att det här är en ganska dålig förbränning, som man släpper ut i naturen istället för att göra kompost eller bränsle av till fjärrvärmevärk, säger Roger Landelius.

Hög spridningsrisk

Den senaste tiden har det desutom varit torrt i markerna och gott om lättbrunnet fjolårsgräs. Roger Landelius bedömer fortfarande brandspridningsrisken som hög. Bara under den senaste veckan har räddningstjänsten i Västervik ryckt ut på över fem gräs- och markbränder.

Besöker man hemsidan som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har, www.msb.se, kan man få tips och råd om eldning samt få reda på brandriskprognosen för området där man bor.

Om man får elda trädgårdsavfall på sin tomt är upp till varje enskild kommun att bestämma. Till exempel är det eldningsförbud i tätbebyggt område i Kalmar från 14 april till sista september, medan det i Växjö kommun inte råder något förbud alls.

Däremot rekommenderar Växjö att man inte eldar alls i sin trädgård, samt uppmanar till att kompostera löv och kvistar på egen tomt eller lämna det till någon av kommunernas återvinningscentraler.

– Den som eldar bär det fulla ansvaret, säger Roger Landelius och uppmanar till försiktighet, att visa hänsyn till grannar och att aldrig lämna en eld.

”Det var förr i tiden.”

Till  återvinningscentralen i Växjö har Kjell Johansson kommit med stammar och ris på släpkärran.

– Det är självklart att man ska återvinna allt, säger han.

Är det frestande att elda upp delar hemma för att slippa ta hit det?

– Det var förr i tiden, inte nu längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.