Delad bild där ena bilden visar en kvinna i glasögon som tittar rätt in i kameran. Den andra bilden visar en säng på en vårdavdelning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mari Eklind, avdelningsordförande Vårdförbundet i Kalmar, menar att det var nödvändigt att undanta några kliniker från övertidsblockaden. Hör hennes resonemang i klippet. Foto: Gry Nanker/SVT

Trots blockad – nu godkänns övertidspass på länssjukhuset i Kalmar av Vårdförbundet

Uppdaterad
Publicerad

På grund av bemanningsbrist över sommaren kommer personalen på Kalmar länssjukhus få jobba övertid trots den pågående övertidsblockaden.

När Region Kalmar län lämnade in en överläggning till Vårdförbundet i Kalmar om att deras mer- och övertidsblockad var samhällsfarlig behövde Vårdförbundet hitta en lösning. Efter samtal med olika kliniker på länssjukhuset i Kalmar kom Vårdförbundet och Region Kalmar överens om att sju kliniker får använda övertid för att täcka sommarens arbetspass.

Det är upp till personalen om de vill anmäla sig till övertidspassen och Mari Eklind, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Kalmar, berättar att det redan finns 500 anmälda övertidpass.

– Det är nog flera som vill jobba övertidpassen, andra gör det för sin kollegas skull, säger Mari Eklind.

Ett steg bakåt

Enligt Mari Eklind tog det emot att ta ett steg bak från mer- och övertidsblockaden samtidigt som det är nödvändigt för en fungerande sjukvård under sommaren.

– I själ och hjärta vill jag inte släppa övertidsblockaden men det blir ohållbart för medlemmarna att inte ha en framförhållning, så det är en bra överenskommelse, säger Mari Eklind.

Sju kliniker påverkas

De sju klinikerna som påverkas är akutkliniken, infektionsavdelningen, anestesi- och intensivvårdskliniken, neonatalavdelningen, förlossningen, ambulanssjukvården och den geriatriska kliniken.

Beslutet gäller fram till vecka 33.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.