Tusentals bedrägeribrott på hög – nu anställs fler utredare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Syd anställer nu 40 nya utredare för att hantera de tusentals bedrägeribrott som samlats på hög under de senaste åren. Under 2018 var det bedrägeribrotten som stod för den största ökningen av antalet polisanmälningar i Sverige, drygt 25 procent mer än föregående år. Flest anmälningar gjordes i polisregion Syd och just nu väntar 8000 anmälningar på en utredning.

– Det har skett en väldigt stor ökning av bedrägeribrotten under de senaste åren, det finns fall där ärenden blivit fem år gamla och preskriberats innan vi ens hunnit utreda, säger Petra Stenkula som är chef på utredningsenheten i polisregion Syd.

I nuläget arbetar 80 tjänstemän med att utreda bedrägeribrott inom polisregion Syd där Kalmar, Blekinge, Skåne och Kronobergs län ingår. Men det är inte tillräckligt för att hinna med de 8000 ärenden som växt på hög. Nu ska 40 personer nyanställas, hälften kommer att rekryteras innan sommaren och resten ska vara på plats i september.

– Det är tveksamt om dessa nyrekryteringar kommer att räcka till att hantera alla anmälningar. Det är ett stort jobb att ta emot alla nyanställda och lära upp dem, det kommer att ta tid. Men de kommer att bidra med mycket hjälp när väl allt är på plats, säger Petra Stenkula.

Kraftig ökning av bedrägeribrott

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet så har antalet anmälda bedrägeribrott i hela landet ökat med 140 procent under perioden 2009 – 2018. Sedan polisen sjösatte sin nya organisation under 2014 så har det skett en ökning av antalet anmälningar med närmare 38 procent gällande bedrägeribrott i polisregion Syd. 

– Jag får ta emot flera samtal i veckan från målsägande som är frustrerade över att just deras utredning tar alldeles för lång tid. Det är inte alltid så roligt att ta emot dessa samtal, men jag försöker förklara hur situationen ser ut och hur vi prioriterar ärendena, säger Jenny Westring som är vikarierande gruppchef inom bedrägeribrott.

”Lägg på luren”

Enligt polisen så beror den ökande trenden av bedrägeribrott på bland annat en ökad internetanvändning i samhället och att den tekniska utvecklingen bidragit till nya metoder att begå brotten.

– Vi försöker genomföra olika kampanjer för att informera allmänheten om hur de kan stävja bedrägeribrotten. Om man till exempel bli uppringd av att lämna ut uppgifter så är det bara att lägga på luren, säger Petra Stenkula. 

Vad är ett bedrägeribrott?

Med bedrägeribrott avses brott som regleras i 9 kapitlet i brottsbalken.  Det kan röra sig om brottslingar som via internet eller en telefon försöker komma åt koder, lösenord eller annan känslig information som rör bankkonto.

Sett till samtliga anmälda bedrägeribrott är de antalsmässigt största brottstyperna datorbedrägeri och bedrägeri med hjälp av nätet, som utgjorde 63 procent av de anmälda bedrägeribrotten.

Polisen prioriterar anmälningarna beroende på hur grova brotten är.

1. Om någon person finns häktad för brottet.

2. Om den brottsmisstänkte är minderårig.

3. Om det finns pengar i beslag.

4. Ärenden som närmar sig preskribtion.

5. Ärenden med internationell koppling.

Källa: Polisen och Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.