Foto: Richard Söderberg

Unik 500 år gammal ek hittades på tippen

Uppdaterad
Publicerad

När Claes Derantz skulle lämna trädgårdsavfall på en av Uppvidinge kommuns upplag i Älghult upptäckte han att det låg en unik ekstock mitt bland allt bråte. Den visade sig vara närmare 500 år gammal och var utformad på ett litet speciellt sätt.

Stocken mäter 340 centimeter i höjd och har en speciell utväxt som kallas vril som mäter 430 centimeter i omkrets. En vril är en slags defekt hos trädet där träfibrerna växer åt olika håll och bildar en utväxt.

– Ingen har ju förstått eller insett skönheten med det här naturfenomenet, säger Claes Derantz.

Det tog drygt 200 timmar för Claes Derantz att finputsa vrilens alla former. I arbetet har han använt gamla snidesverktyg. Foto: Richard Söderberg

Gediget hantverk

Det var i april tidigare i år som Claes gjorde sitt fynd. Han tog därefter kontakt med kommunen som gav klartecken om att Claes kunde köpa ekstocken. Den transporterades därefter med en hjullastare hem till trädgården.

Claes är numera pensionerad men har tidigare arbetat som guldsmed i drygt 40 år. Nu väntade ett gediget arbete med att ta hand om den unika ekstocken.

– Grovarbetet gjorde jag med en motorsåg, men sedan fick jag plocka fram mina gamla smidesverktyg som jag tidigare använt i mitt yrke.

Foto: Claes Derantz

Polerad med kokt linolja

Claes har lagt drygt två hundra timmar på att skrapa bort all bark och smuts som för att få fram vrilens alla former och gropar.

– Stora delar av stocken är ju ihålig, i det utrymmet har jag använt takpappsklister. Utvändigt har jag polerat den med kokt linolja, den är len som en barnrumpa, säger Claes Derantz.

Men vad ska du göra av stocken nu?

– Den får inte plats i vårt hus, den behöver ju stå inomhus i en större entré av något slag. Vi får se vad den kan hamna för någonstans, allra helst vill jag att fler människor ska få möjlighet att beskåda skönheten, säger Claes Derantz.

TV: Se hela reportaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.