– Det finns mindre försöksparker, men jag tror inte att det finns någon hybridpark i den här storleken i Sverige ännu, säger Jörgen Glemme, byggprojektledare på European Energy.
Här byggs anläggningen. Följ med till platsen i klippet ovan.
Flera fördelar med hybridpark
Bolaget ser flera fördelar med en hybridpark. Dels kan nätanslutningen som byggs för vindkraften även utnyttjas för solparken.
– Det beror på att när det är kalt på vintern så blåser det mycket, men då skiner ingen sol. På sommaren är det tvärt om, säger Jörgen Glemme.
De ser också att de kan bidra med en jämnare produktion av el.
– I Sverige har vi inte bara brist på el utan också på kapacitet i våra ledningsnät. Eftersom solen och vinden inte producerar samtidigt, så ser vi också att det är bra ur ett samhällsperspektiv, säger Peter Braun.
Årsförbrukning till 29 000 villor
Planen är att de åtta vindkraftverken ska vara i drift i februari nästa år och kunna leverera el motsvarande 22 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Sedan blir nästa steg att ansluta solcellsparker till vindkraftsparken och skapa en så kallad hybridpark. Solcellerna beräknas kunna leverera hushållsel för omkring 7 000 bostäder.
– Vi har lämnat in ansökan till Länsstyrelsen för två solcellsparker och vi hoppas få tillstånd att bygga även dem under nästa år, säger Peter Braun, projektchef på European Energy och utvecklingsansvarig för Sverige, Norge och Finland.
Inga protester i Ryd
När vindkraftsparker ska byggas blir det ofta protester från närboende. Förra året stoppades en annan vindkraftspark i Tingsryds kommun efter massiva protester, men i Skåramåla utanför Ryd har det inte varit så, enligt bolaget European Energy.
Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det beror på att alla vet att vi behöver mer el, framförallt i södra Sverige. Vi vet också att vi måste göra något för klimatet, så jag tror att det därför finns en generell acceptans, säger Peter Braun.