En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra sidan visar en hand som håller i en liten fästing som sitter fast på huden. Den högra sidan visar en hand som hänger en julprydnad på en julgran, med en röd och en blå kula synliga på granen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När det blivit varmare kan fästingarna vara ingång under alla årstider på året – se experten berätta i klippet. Foto: TT

Uppmaningen från experten på Öland: Se upp för fästingar även på julafton

Uppdaterad
Publicerad

Forskningscentret Station Linné på Öland har under de senaste veckorna fått in flera rapporter från öbor som hittat fästingar i naturen och på sin husdjur.

Oron för fästingar sommartid är inget nytt, och att kunna plocka bort fästinghalsband på sina husdjur är ett klassiskt hösttecken för många.

Alla årstider

Men på forskningscentret station Linné på Öland ser man redan nu hur fästingsäsongen i södra Sverige ändras, och det är inte alls omöjligt att fästingarna hänger med in i julfirandet, något som P4 Kalmar var först att berätta.

– Med klimatförändringar kommer också såna problem. Fästingarna kan absolut vara igång mycket längre, säger Dave Karlsson på som jobbar på Station Linné.

Forskningen visar att fästingarna blir allt fler under alla årstider, och de försvinner inte under vintern. Även om det är några dagar med minusgrader så kan de komma tillbaka om det blir mildväder.

Hör mer om fästingarnas vinterbeteende i klippet.

Om du blivit fästingbiten

  • 1–2 veckor efter att du blivit fästingbiten får du röda utslag nära bettstället. Utslagen kan vara i form av en cirkel som vandrar utåt.
  • Du får feber, huvudvärk eller muskelvärk efter att ha blivit fästingbiten.
  • Ring 112 om du utvecklar tecken på hjärninflammation – t ex kramper, förlamning eller medvetslöshet efter ett fästingbett.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.