Rankingen bygger på en enkät som kommunernas tjänstemän själva fått fylla i. Frågarna berör kommunernas arbete för att förebygga självmord. Det handlar till exempel om kommunernas rutiner, budget och bemanning kring suicidpreventivt arbete.
Svaren har sedan poängsatts och räknats ihop på en skala från noll till maximalt 27 poäng. Noll till nio poäng ger rött ljus, tio till 19 ger gult och 20 till 27 ger grönt ljus.
Sämst i landet
I det röda segmentet hittas Uppvidinge och Mörbylånga, som tillsammans med Nordmaling får sämst resultat i landet med noll poäng. Även Alvesta och Borgholm hamnar i det röda segmentet.
– Tyvärr visar vår undersökning att kommunerna i länet fortfarande saknar viktiga insatser som kan rädda liv, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.
Ingen kommun i Kronoberg eller Kalmar län tar sig upp på grönt, men Växjö och Västervik ligger precis på gränsen på 19 respektive 18 poäng.
Klipp: Så bemöter hon personer som vill ta sitt liv
Kommunbarometern
Svaren bygger på tjänstemännens tolkning av frågorna, vilket innebär att kommuner med liknande rutiner eller insatser kan ha svarat lite olika beroende på hur de tolkat frågorna. Indexet bedöms ändå ge en helhetsbild över kommunernas rutiner och åtgärder när det handlar om att förebygga suicid.
• De kommuner som har 20 poäng eller mer ges grönt ljus och bedöms ha goda insatser inom området suicid.
• Kommuner som får mellan 10 och 19 poäng får gult ljus. Rutiner och insatser behöver utvecklas, men kommunerna bedöms ha ett arbete på flera viktiga områden.
• För kommuner som inte kommer upp i 10 poäng ges rött ljus. Dessa kommuner samlar inte ihop tillräckligt med poäng för att kunna anses ha tillfredsställande arbete att förebygga suicidförsök och suicid.
Källa: Suicide Zero
Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.
Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.
Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.
BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.
Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.
Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.
BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.
Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.
Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.
SPES – Ideell organisation för de som förlorat en familjemedlem, släkting eller vän genom suicid. Hit kan du vända dig för stöd och för att prata med andra i samma situation.
Jourhavande medmänniska – Här kan du anonymt chatta eller prata i telefon med volontärer om vad som än tynger dig. Stödlinjerna är öppna varje natt alla dagar om året.
Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.
Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.
Maskrosbarn – Hit kan du vända dig om du har det jobbigt hemma, kanske blir du behandlad illa eller har en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. På Maskrosbarn kan du få stöd av en kurator online och chatta med vuxna som själva hade det svårt hemma när de var barn. De anordnar även fysiska träffar och läger.
Friends – Friends jobbar mot mobbning och andra kränkningar. Hit kan du vända dig via mejl, telefon eller webbformulär med frågor om bland annat mobbning, ensamhet, rasism och vuxnas ansvar.
Killar.se – Chatt för de som identifierar sig som kille och är mellan 10-25 år. Har även samtalsmottagning med kuratorer och psykologer i Stockholm eller över videosamtal.
Tjejzonen – Chatt för de som identifierar sig som tjej och är mellan 10-25 år. På Tjejzonen finns det möjlighet att få en fadder som man kan chatta med och träffa fysiskt.
RFSL Stödmottagning – Hit kan man som hbtqi-person vända sig för stöd, bland annat om man blivit utsatt för trakasserier. Stöd ges över mejl, telefon eller genom fysiska träffar.