Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stina Stjernkvist TT

Vad är en orosanmälan? – socialchefen svarar

Publicerad

SVT Nyheter Småland bad Växjö kommuns socialchef Rizana Talic svara på tre frågor kring orosanmälningar. Hör svaren i klippet ovan.

– När det kommer in en orosanmälan så bjuder vi in den som gjort anmälan och den familj som det gäller för ett första samtal, säger Rizana Talic.

Växjö kommun satsar på att placera ut socionomer på skolor i kommunen. Skolsocionomerna ska bland annat fånga upp elever som inte mår bra och elever med hög frånvaro.

Tanken är att socionomerna ute på skolorna ska träda in innan det går så långt att det kommer in orosanmälningar till kommunens socialkontor kring en viss elev.

Privatpersoner kan orosanmäla anonymt

Orosanmälningar är något som bland annat privatpersoner kan göra anonymt till ett socialkontor genom att helt enkelt inte lämna några kontaktuppgifter vid anmälan.

I klippet ovan förklarar socialchefen Rizana Talicvad en orosanmälan egentligen är.

SVT Nyheter Småland har i en rad artiklar berättat om Växjö kommuns arbete kring elever med mycket hög frånvaro, och då bland annat om eleven Annie Zuloaga på återvändarskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.