– Skolsocionomerna kan vara en resurs till skolorna om de upplever att en elev har en problematisk frånvaro, säger Rizana Talic, socialchef i Växjö kommun.
Komplement till elevhälsan
Skolsocionomerna riktar sig till barn i alla kommunens grundskolor och för de lägre åldrarna finns så kallade socialrådgivare. Totalt är de 16 stycken inom socialtjänsten i Växjö kommun som arbetar med det här. Skolsocionomerna ska fungera som ett komplement till elevhälsan.
– Där kan vi erbjuda ett bredare stöd som riktar sig även utanför skolan. Vi ser att vi jobbar på familjens uppdrag, så vi kan träffas både i och utanför skolan, säger Thomas Täck Hedin, en av kommunens skolsocionomer.
Arbetet är i startgroparna och det måste få ta tid säger socialchefen.
– Det tar lite tid att implementera men vi tycker att det är jätteviktigt för både socialtjänst och skola. Vi börjar i liten skala och följer hur det fungerar och kommer utöka vid behov, säger Rizana Talic.
”Vill få bort stämpeln att socialtjänsten ingriper”
Att socialen arbetar tätt med skolorna hoppas hon också ska leda till att människor får en ny bild av verksamheten.
– Jag hoppas att det förändrar bilden av socialtjänsten som en reaktiv myndighet, vi vill ju vara proaktiva och jobba förebyggande och tidigt. Vi vill få bort stämpeln att socialtjänsten ingriper. Vi vill samarbeta med barn och unga, säger Rizana Talic.
I klippet hör du mer om hur skolsocionomernas arbete går till.