– Vi kan se att när det gäller narkotikatillverkning så står landsbygdskommunerna för en ganska stor del. Vi såg ett tydligt samband mellan graden av landsbygdskaraktär och den här typen av brottslighet, säger Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Samband mellan fastigheter och brott
Peter Lindström har i en mindre studie tittat på sambandet mellan fastighetsmarknaden och brottslighet. Studien gjordes efter en förfrågan från justitiedepartementet i Nederländerna och i den jämfördes fem olika EU-länder.
– Brottsligheten som var knutna till fastigheter handlade bland annat om prostitution, svartklubbar och förvaring av stöldgods. I vanliga fall har vi lägre registrerad brottslighet på landsbygden, men när det gäller narkotikaframställan kunde vi se ett omvänt samband, säger Peter Lindström.
Tittat på polisområde Syd
Peter Lindström har tillsammans med kollegan Ulf Sempert, tidigare polismästare i Malmö, tittat på polisområde Syd. Region Syd har 20 lokalpolisområden och 58 kommuner. I studien ställde de frågor till de lokala polisområdena och tittade på statistik om narkotikaframställan. Statistiken från BRÅ, brottsförebyggande rådet, skiljer inte på olika typer av framställan, utan det kan handla både om odling och tillverkning.
Varför finns det en överrepresentation av narkotikaframställan på landsbygden?
– Det handlar om fastigheter som är svåra att hyra ut. Hyrorna är låga, de ligger avlägset och polisnärvaron är låg. Därför passar det bra utifrån ett kriminellt perspektiv att bedriva den här typen av verksamheten där.
I klippet ovan kan du också höra vilka de tänkta köparna till narkotikan är.
Professor Peter Lindström hoppas kunna gå vidare och göra en större nationell undersökning med fokus på fastighetsmarknaden och brottsligheten. Han påpekar vikten av att inte bara titta på storstäderna när det gäller kriminalitet.