En person står framför en byggnad med ett grönt plagg och en blå väst. I bakgrunden syns en vägg med fönster och en cykel. Det är en solig dag och en del av en trädkantad gata är synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vårdfördbundet Kronobergs ordförande Anna Seiborg Kidell, om beslutet att inte driva skadeståndskravet från strejken. Foto: Olof Peterson/SVT

Vårdförbundet backar från skadeståndskrav mot Region Kronoberg – mot löfte om högre löner

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet kommer inte driva sitt krav på skadestånd mot Region Kronoberg som lyftes under vårdstrejken tidigare i år. I gengäld får de ett löfte om bättre löneutveckling för sjuksköterskorna inom regionen.

– Ett skadestånd skulle tillfalla förbundet. Det här leder till mer pengar för medlemmarna, säger vårdförbundets ordförande i Kronoberg Anna Seiborg Kidell.

Det var under strejken i våras som Vårdförbundet menade att Region Kronoberg i minst fyra fall beordrat in personal till skyddsarbete – utan att det uppfyllt kraven.

Men nu drar Vårdförbundet tillbaka sina skadeståndskrav.

Mer pengar till medlemmarna

Fackförbundet har fått ett löfte om att löneutvecklingen i genomsnitt ska bli bättre än de 3,3 procent som avtalet anger, skriver tidningen Vårdfokus.

Hur mycket mer får sjuksköterskorna?

– Det finns ingen fast summa. Men det blir mer än 3,3 procent löneökning på totalen, säger Anna Seiborg Kidell.

När ni backar från skadeståndskrav såhär – finns det inte en risk att arbetsgivare tänker att man kan köpa sig fri?

– En tvist kan ta lång tid och vi ska snart in i en ny avtalsrörelse. Vi ville istället att så mycket som möjligt tillfaller medlemmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.