Avtalet är ettårigt och följer i sin helhet märket på 3,3 procent som gäller på arbetsmarknaden. Parterna är också överens om en avsiktsförklaring gällande arbetstid.
Enligt Vårdförbundet innebär avtalet att fler som jobbar på obekväm tid får arbetstidsförkortningar, som mest fyra timmar per vecka, och att övertiden ska utvärderas.
"Tillsammans har vi förflyttat arbetsgivarna i arbetstidsfrågan. Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan i dag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid", säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.
"Vårt långsiktiga mål om en stegvis arbetstidsförkortning för våra medlemmar har påbörjats."
Också Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar avtalet.
– Vi är väldigt glada och lättade över att avtalet är klart. Det har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar i vården, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, till TT.
Avtalet gäller från i dag till och med den 31 mars 2025 och omfattar omkring 110 000 medarbetare.
Fakta: Nytt ettårigt vårdavtal
En garanterad löneökning på 3,05 procent.
I sin helhet ger avtalet medlemmarna ett värde i nivå med märket på 3,3 procent.
Andelen nattpass för heltidsanställda på rotation på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent till minst 10 procent natt.
Arbetstiden för heltidsanställda på ständig natt sänks från 40 till 36 timmar per vecka på vardagar men inte under söndag och helgdag.
Heltidsanställda som arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar per vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.
Ett tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är bortplockad.
Källor: Vårdförbundet och SKR