Världens framtida spelutvecklare bor tillsammans i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Det är lite som ett Silicon Valley mitt i de småländska skogarna. Det så kallade Spelkollektivet växer och lockar spelutvecklare från hela världen att flytta till lilla Väckelsång utanför Tingsryd.

– En kollega tipsade om huset i Sverige där gamers bodde tillsammans. Jag har bara hört om ett liknande ställe i hela världen så det här är rätt unikt, säger Annika Maar från Berlin. 

Annika Maar är illustratör och valde att lämna Berlin för att arbeta med ny spelidé i det så kallade Spelkollektivet i Väckelsång utanför Tingsryd. Här bor hon ihop med ett 30-tal andra utvecklare och det är det sociala sammanhanget som lockat dem till Småland. 

Tingsryd

”Personliga kontakten viktig”

– Kör du fast i någonting så finns det alltid någon i huset som kan hjälpa dig, det är så mycket bättre att arbeta genom personlig kontakt istället för online, säger Josia Roncancio. 

I kollektivet samlas personer med olika spetskompetenser inom spelutveckling. I gruppen finns över tio olika nationaliteter och många av dem är i början på sin karriär. 

– Det är perfekt att kunna bolla idéer och få andra perspektiv av människor som har samma intresse, säger Itana Pejović från Belgrad i Serbien.

Klicka på klippet så får du höra varför illustratören Annika Maar valde att lämna Berlin för att åka till Småland och arbeta på sin spelidé. Foto: Peter Magnusson SVT

Mål att skapa entreprenörer

Ryktet om spelkollektivet i Sverige sprids på nätet och på olika spelmässor. Grundaren bakom kollektivet James Newnorth hoppas att flera av medlemmarna ska stanna kvar på orten framöver. 

– Vårt mål är att vi ska skapa entreprenörer som skapar egna bolag som kan drivas härifrån, säger han. 

Josia Roncancio från Tyskland håller just nu på att ansöka om svenskt medborgarskap för att kunna driva sitt bolag på plats. Och han tror att fler kan komma att följa efter. 

– Det är definitivt en möjlighet. Att bo i en större stad hade säkert också varit bra men jag tycker att den här platsen är unik, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet