Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun, berättar att situationen för lantbrukarna i länet är mycket kritisk, och att flera köttbönder han pratat med är uppgivna. För att stötta bönderna har Västerviks kommun ändrat på matsedlarna hos sina egna kök.
– Vi har ett antal skolor och äldreboenden som vi kan påverka. I dag har vi en upphandling som medger ungefär 96 procent svenskt kött, vilket gör att vi kan ändra på menyerna och köpa mer kött för att se till att få fart på slakterierna, säger Tomas Kronståhl.
Vill satsa på fryst kött
Utöver att öka andelen kött bland rätterna på kommunala menyer ser Västerviks kommun nu över kylmöjligheter och möjligheterna att köpa kött och förvara.
– Vi vill också kunna erbjuda bönder att låna eller hyra frysutrymmen för att kunna sälja kött längre fram, säger Tomas Kronståhl.
”Värsta som kan hända”
Han berättar också att handlingsplanen inte nödvändigtvis kommer att ge ökade kostnader för kommunen, men att de inte heller är främmande för att skjuta till pengar om det skulle behövas i framtiden.
– Det absolut värsta som kan hända, i mitt tycke, är att vi tvingas avliva och gräva ner djur. Det får inte hända, säger Tomas Kronståhl.
Miljöpartiet: ”tvärtemot det vi står för”
Kött är ett livsmedel som påverkar miljön väldigt mycket, så att öka konsumtionen är inte helt utan problem. Anna Bodjo (MP), ledamot i kommunstyrelsen i Västervik, håller dock med om kommunen behöver göra vad de kan för att hjälpa bönderna.
– Vi har en tydlig ståndpunkt i att vi vill minska köttkonsumtionen så det här blir lite tvärtemot det vi står för, men det här är en krissituation och utifrån det är ett riktigt beslut att fatta. Eftersom vi redan har så pass hög andel svenskt kött är den svår att öka, och då blir utvägen att temporärt öka andelen kött, säger Anna Bodjo (MP), ledamot i kommunstyrelsen i Västervik.