En och annan ryggfena sprätter till i vattnet i våtmarksområdet i Mönsteråstrakten. Det är lektid för gäddan men solen och vårvärmen håller sig undan, så mycket mer än lite sprattel i vattnet får vi inte se när vi träffar Petter Tibblin som forskar om gäddor på Linnéuniversitetet i Kalmar.
– När gäddleken här är igång då är det så att det kokar i vattnet, säger han.
15 års forskning – gäddorna minskar i antal
I nära 15 års tid har man forskat och följt gäddornas liv och lek i Kalmarsund. Antalet gäddor har minskat mycket de senaste åren men ny kunskap kan komma att bli räddningen för framtidens gäddor.
– Vi såg tidigt att det ger betydligt fler gäddyngel när man restaurerar våtmarker som gynnar reproduktionen av gädda, säger Petter Tibblin, och fortsätter:
– Nyligen har vi arbetat med en studie där vi utvärderar hur det påverkar mängden gädda på kusten.
Stor effekt p
å mängden gäddor även utmed kusten
Petter Tibblin inflikar att det handlar om preliminär data eftersom uppgifterna ännu inte är publicerade.
– Vi har provfiskat i kustvikar med eller utan våtmarker och det vi ser är att våtmarken har en ganska stor effekt på mängden gädda vid kusten. Det är en form av bevis för att mer gädda här även ger mer gädda ute vid kusten, säger Petter Tibblin.
Därför är det enligt Petter Tibblin väldigt viktig att skydda våtmarksmiljöer.
– I det området vi befinner oss i dag utgör de fiskar som kommer in här och leker i princip all gädda som vi har utmed kusten här utanför.