• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person med långt brunt hår står i en modern inomhusmiljö, med ljusa väggar och en avslappnad atmosfär. I bakgrunden syns en del av en grön soffa och stiliga lampor, samt en öppen gång med dörrar som leder till andra rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun, är tydlig – hon vill i första hand se lagstiftning som förbjuder skolor från att tjäna pengar på sin verksamhet. Foto: William Frykfeldt/SVT

Växjö kommun om återbetalning från Thoren: ”Vill inte ha juridiska processer”

Publicerad

Växjö kommun har inga planer på att kräva tillbaka skolpeng från den koncern som tagit över Thorengruppen. Detta trots att undervisningen för elever som gick på kritiserade Thoren Business School beräknas kosta kommunen omkring två miljoner extra det här läsåret.

Det var i juni som det stod klart att Växjö kommun med kort varsel skulle behöva ta emot ett drygt hundratal elever som gick på Thoren Business School, efter att Skolinspektionen återkallat skolans tillstånd.

Eleverna från den stängda skolan kunde tas emot i kommunens befintliga lokaler, och ger en ökad intäkt eftersom kommunen inte längre betalar skolpeng för dem till Thorengruppen.

Kostar omkring 200 000 kronor i månaden

Men totalt sett innebär mottagandet av de här eleverna ändå en extrakostnad för kommunen på omkring 200 000 kronor i månaden. Trots detta är Julia Berg glad att eleverna kommit till kommunen.

– Vi erbjuder de här eleverna en väldigt mycket bättre utbildning än de fick på Thoren, säger hon.

Inget lagstöd för att kräva tillbaka skolpeng

Men det finns i nuläget inget lagligt stöd för som kommun återkräva skolpeng från friskoleföretag även om de, som var fallet med Thoren Business School, inte gett eleverna den utbildning de har rätt till.

Något som bland annat Centerns utbildningspolitiske talesperson, Niels Paarup-Petersen, har reagerat på.

Men det är inte främst en laglig möjlighet att kräva tillbaka skolpeng från skolor inte skött sitt uppdrag som Julia Berg vill se.

– Jag vill hellre ha en annan lagstiftning som förbjuder företag att tjäna pengar på skolor.

”Vore anständigt att de betalar tillbaka”

I nuläget har Växjö kommun inga planer på att rikta något krav på Thorengruppens nya ägare, Edukatus AB. Sedan i maj i år har ägarkoncernen tagit över Thorengruppen, som ägde skolan i Växjö under tiden som bristerna uppstod.

– De har inte hört av sig för att kolla läget eller kolla vad det har kostat, så jag antar att de inte har det på kartan. Men det hade varit anständigt av dem att betala tillbaka den delen av skolpengen som de inte använt till undervisning.

Återbetalning inte aktuellt

SVT har varit i kontakt med Edukatus, som meddelar att en återbetalning inte är aktuell.

”Här följer vi, precis som alla andra gör, det regelverk som finns om skolpeng. Vi hade en plan för hur eleverna skulle kompenseras och nå den garanterade undervisningstiden, tyvärr kunde vi inte genomföra den eftersom Skolinspektionen valde att stänga skolan”, skriver Edukatus kommunikationsdirektör Paula Hammerskog i ett mejl.

En delad bild som visar en modern fasad av Thorén Business School med stora fönster och en tydlig skylt som visar skolans namn. Den andra delen visar en person med suddig ansiktsbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan SVT:s reporter Ida Andersson berätta om vad kritiken mot Thoren i Växjö handlat om. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.