Niels Paarup-Petersen står framför en karta på väggen till vänster. Till höger syns ingången till en byggnad med röd dörr och trappa, där några personer sitter utanför. Texten ”Thoren Business School” syns på dörren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bör kommuner kunna begära tillbaka utbetalda bidrag från friskolor? Hör centerpartiets utbildningspolitiska talesperson i klippet. Foto: SVT

Centertoppen ryter ifrån efter SVT:s rapportering kring Thoren Business School: ”Det är vidrigt”

Publicerad

Det finns inget lagstöd för kommuner som vill begära tillbaka skolbidrag från friskolor, men frågan utreds just nu på uppdrag av regeringen.

Centerpartiets utbildningspolitiske talesperson anser dock att arbetet går för långsamt och säger att Växjö kommun bör försöka redan nu.

Skolinspektionens granskning av Thorengruppens gymnasieskola i Växjö visade på stora brister i undervisningen. Bland annat har eleverna inte fått de undervisningstimmar som de haft rätt till – vilket resulterat i att Jessica och hennes klasskamrater inte kommer kunna ta examen.

Niels Paarup-Petersen är Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson. Han anser att Växjö kommun bör försöka driva en rättsprocess mot friskolan för att få tillbaka en del av de kommunala skolbidragen som Thorengruppens skola i Växjö fått.

– Jag tycker att kommunen kan be sina jurister titta på om det skulle kunna vara möjligt att faktiskt ta en juridisk väg i det här, säger Niels Paarup-Petersen.

Utredning pågår

I dagsläget finns dock inget tydligt lagstöd för kommuner att kräva pengarna tillbaka. Frågan utreds just nu på uppdrag av regeringen. Vad den utredningen kommer fram till kommer att presenteras nästa år.

Men det är för långsamt menar Niels Paarup-Petersen (C), som ändå är positivt inställd till regeringens uppdrag att utreda vinster i skolan.

– Varför ska det ta lång tid att komma fram till att ett företag ska leverera det de har fått betalt för på just det här området. På alla andra områden är det en självklarhet, säger han.

Julia Berg (S): ”Vill inte ha juridiska processer”

Men ordförande i Växjö kommuns utbildningsnämnd, socialdemokraten Julia Berg, är avvaktande med att ge besked om hon tycker att kommunen ska gå vidare i rättsliga processer.

– Vad jag vill ha är inte juridiska processer där vi stämmer friskoleföretag, utan jag vill ha en annan lagstiftning som inte tillåter företag att tjäna pengar på skolor, säger Julia Berg (S).

Hör henne berätta mer i klippet nedan.

En person med långt brunt hår står i en modern inomhusmiljö, med ljusa väggar och en avslappnad atmosfär. I bakgrunden syns en del av en grön soffa och stiliga lampor, samt en öppen gång med dörrar som leder till andra rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolinspektionen stängde tidigare i år Thoren Business School i Växjö efter allvarliga brister i undervisningen. Kommunens beräkningar visar att förflyttningen av elever till den kommunala skolan kommer kosta två miljoner kronor. Foto: William Frykfeldt/SVT

Återbetalning inte aktuellt

SVT har varit i kontakt med Edukatus, som meddelar att en återbetalning inte är aktuell.

”Här följer vi, precis som alla andra gör, det regelverk som finns om skolpeng. Vi hade en plan för hur eleverna skulle kompenseras och nå den garanterade undervisningstiden, tyvärr kunde vi inte genomföra den eftersom Skolinspektionen valde att stänga skolan”, skriver Edukatus Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.