Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Askerson (M), utbildning- och arbetsmarknadsnämndens ordförande i Sigtuna. Foto: Pressbild/TT

Växjös kravfyllda sommarjobbsmodell sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har de hårdaste kraven i landet på ungdomar när de ska söka så kallade feriejobb, kommunala sommarjobb för unga. Från och med i år krävs godkända betyg i matte och svenska eller att man deltar i sommarskola. Nu inför Sigtuna kommun samma krav.

När SVT Nyheter Småland i april i år berättade om reformen fick nyheten stor uppmärksamhet och på sociala medier hade många åsikter.

I de flesta kommuner behöver ungdomar bara ha rätt ålder och vara bokförda i kommunen för att kunna söka ett kommunalt sommarjobb.

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Sedan några år tillbaka har Växjö haft hårdare krav. Ungdomarna har också behövt söka sommarjobb på den ordinarie arbetsmarknaden, skriva ett personligt brev och CV. Till sommaren 2019 infördes dessutom reformen som innebär att gymnasieungdomarna skulle ha godkända betyg i matematik och svenska/svenska som andraspråk eller delta i sommarskola för att kunna söka. 

Växjömodellen sprider sig till Sigtuna 

Nu har Sigtuna kommun inspirerats av Växjö och beslutat att införa samma hårda krav till sommaren 2020. 

– Vi har tittat på Växjös beslut och diskuterat det och kommit fram till att det var en god idé för att öka incitamenten att plugga men också för att förbereda ungdomarna för arbetsmarknaden, säger Mattias Askerson (M), utbildning- och arbetsmarknadsnämndens ordförande i Sigtuna. 

Oliver Rosengren(M) som står bakom reformen i Växjö tror att fler kommuner kommer införa samma hårda krav. 

– Ett flertal kommuner har bett om våra beslutsunderlag trots att reformen är helt ny. Och jag berättar alltid om det när jag är inbjuden för att tala om Växjölöftet. De senaste veckorna i Örebro och Karlskrona. Vi vet att gymnasieexamen är den bästa försäkringen mot arbetslöshet, och det är bra att fler än vi är fast beslutna om att rusta unga för jobb, säger han.

Reformen har kritiserats 

Reformen har tidigare fått kritik från bland annat Rickard Ulmestig, docent i socialt arbete på Linneuniversitet, som tycker att reformen slår mot unga som redan har det tufft. 

– Möjligheten att få ett feriejobb, som kan ge viktig erfarenhet och referenser från en arbetsgivare kanske är extra viktigt för den grupp som kommer gå ut gymnasiet med ofullständiga betyg och att den här reformen skulle öka den här svaga gruppens möjligheter att få arbete i framtiden skulle jag säga är ren nonsens, säger han.

Utvärdering ska göras

Reformen infördes i Växjö till sommaren 2019 och har ännu inte hunnit utvärderas, men det ser Mattias Askerson i Sigtuna inte som något problem. 

– Nej, utan vi får utvärdera efter sommaren 2020 när reformen trätt i kraft och se hur det blir för oss, säger han. 

Vad är ett feriejobb?

Feriejobb är kommunala sommarjobb för unga, ofta under 18 år.  

Under feriejobbet går ungdomarna under några veckor in i en verksamhet som en extra resurs. Till exempel kan det handla om att jobba 4 timmar om dagen under tre veckor, men det ser lite olika ut i olika kommuner. 

Ungdomarna som har feriejobb ersätter ingen ordinarie personal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Mer i ämnet