Det räcker med att gå till närmaste storgata var som helst i Sverige för att man ska kunna hitta både cigarettfimpar, snusprillor och små godispapper liggandes på marken. Enligt lagen om nedskräpning, som Miljödepartementet ändrade på för tre år sedan, blev mindre skräp exkluderade ur lagen, vilket innebär att man alltså inte kan börfällas för att slänga sånt på marken.
Få böter
– De senaste tre åren har väldigt få böter skrivits ut. Endast 870 stycken. Det betyder att det inte fungerar, eftersom det inte är mindre skräpigt idag jämfört med när lagen ändrades, säger Joakim Brodahl, tillförordnad verksamhetschef på Håll Sverige Rent.
Han tillägger att lagstifningen även borde gälla för personer som slänger cigarettfimpar, med tanke på att det antagligen är det vanligaste skräpet, och som dessutom inte heller bryts ner av naturen. Stiftelsen har gjort en undersökning som visar att en miljard fimpar slängs på marken varje år.
– Vi har fört dialog med polisen och de framgår att de inte ha resurser till att bötfälla alla som skräpar ner, säger Joakim Brodahl.
Inspiration från England
Det är polisen som i nuläget har befogenhet att skriva ut böter för någon som skräpar ner. Stiftelsen menar att det istället borde vara kommunen som skriver ut avgifter, ungefär på samma sätt som det finns företag som skriver p-böter.
Men hur är det möjligt i praktiken?
– Tittar vi på England till exempel, så har de skräpvakter som patrullerar i parker och ser till att folk håller snyggt. Det kanske är något som vi borde införa i Sverige, säger Joakim Brodahl.