En man, Stefan Ottosson, sitter i förarsätet av en traktor, iförd en svart t-shirt. Han håller i ratten med en hand och har den andra handen vilande på armstödet. I bakgrunden syns del av traktorns instrumentpanel och utsikt över fältet genom fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Ottosson är affärsutvecklare och projektledare. Tillsammans med fyra andra familjer startar han nu upp ett lantbruk från grunden och vill bygga en gårdsby. Hör honom berätta om den i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Vill skapa ett modernt bondesamhälle på nordöstra Öland – men bygget av 80 nya bostäder får kritik

Uppdaterad
Publicerad

I Petgärde på Öland planeras för en gårdsby med en stor köttgård i centrum där kor ska beta kring hustomterna. Personerna bakom projektet säger sig vilja skapa ett nytt sätt att leva och bo på.

– Om vi bara kommer vidare med de myndigheter som ger oss tillstånd så har vi en by här om fem år, säger projektledaren Stefan Ottosson.

För att tanken med gårdsbyn runt Kårehamn ska fungera behövs minst 50 procent permanentboende i husen som planeras.

– Alla permanentboenden kommer gå före fritidshusboenden så långt vi kan kontrollera det, säger Stefan Ottosson.

Han menar att det är dyrt och ovanligt att bygga som de gör, med stora tomter med något de kallar för ”upplevelseyta” på 10 000 kvadratmeter och 300-400 meter mellan husen så att djur kan beta där.

I planerna finns också samhällsfunktioner, som gårdsbutik, förskola och däckverkstad.

– Det finns inget sådant här som vi har tänkt oss i Sverige. Vi sammanväver många olika funktioner för att göra det möjligt att leva och bo här.

Hör mer om gårdsbyn i klippet ovan.

Kritik mot att det byggs på betesmark

Men det finns kritik mot planerna, bland annat då det ska byggas på jordbruks- och betesmark. En av kritikerna är Matilda Persson-Berg, 22 år, som bor på mjölkgården som är granne med den tänkta gårdsbyn.

– Det är motsägelsefullt att säga att man vill värna om lantbruket och naturen och sedan bebygga den mark som är så viktig för lantbruket och förstöra den för all framtid, säger hon.

En kvinna i 20-årsåldern, Matilda Persson-Berg, står på en öppen äng omgiven av flera bruna kor. En av korna närmar sig personen som sträcker ut sin hand för att klappa den. I bakgrunden syns en klar blå himmel och några moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Persson-Berg är 22 år gammal och bor på mjölkgården som blir granne med Petgärde gårdsby. Hon är orolig för att projektet ska påverka hennes framtid som lantbrukare. Hör henne och Ölands naturskyddsförening i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Vill utveckla landsbygden

Stefan Ottosson poängterar att 92 procent av deras 600 hektar är vikt till arrendatorn för att vara en jordbruksverksamhet. Just nu är han i full färd med renoveringen av bondgården som görs om från mjölkgård till köttgård med runt 600 djur.

– Precis som andra bönder som har sålt av lite tomter så gör vi det också. Vi vill utveckla landsbygden, återbefolka landsbygden. Man måste kunna skapa en plats där människan kan leva i samklang med naturen.

Rädda att naturvärden ska förstöras

Ölands botaniska förening och Ölands naturskyddsförening är oroliga för att byggandet av bostäder på bland annat det östra, havsnära, området ska förstöra viktig natur.

– På en och en halv timme i maj hittade vi drygt 130 arter utav växter, säger Jan Herrmann från Ölands naturskyddsförening.

Men Stefan Ottosson känner ingen oro.

– Den biologiska mångfalden är otroligt viktig för oss. Våra kor ska beta runt husen och ner till havet och utan betande kor finns det inga öppna ängar, inga blommor och inget biologiskt mångfald.

Här hör du honom bemöta några av argumenten emot gårdsbyn som lyfts fram av de som är kritiska.

VAD HÄNDER NU?

Översiktsplan 2040 från Borgholms kommun, med området där Petgärde gårdsby tänkt byggas, var ute på granskning 23 maj-25 augusti. Under den tiden fick allmänhet, föreningar, länsstyrelsen och berörda kommuner komma med synpunkter.

Det kom in ett 70-tal synpunkter om projektet på området vid Petgärde, Kårehamn som kallas för U6. (Inklusive en namnlista med 174 underskrifter emot projektet).

Kommunen kommer nu att bearbeta planförslaget utifrån inkomna synpunkter. Det kommer resultera i ett slutligt förslag till ny översiktsplan som beräknas antas i fullmäktige under hösten.

Sedan behöver projektet ansöka om planbesked och får man ett positivt beslut börjar arbetet med att ta fram detaljplanen.

Källa: Borgholms kommun

Markägare och bakom projektet är:

  • Stefan Ottosson, affärsutvecklare och projektledare
  • Staffan Dahlström, grundare och VD av byggföretaget Gbj bygg
  • Jakob Bengtsson, ägare och VD av Lindås gräv
  • Pelle Aldestam, Kackelstugans delägare och konsertarrangör
  • Arrendator och ansvarig för djurhållning och lantbruksdriften är familjen Axelsson

Källa: Petgärde gårdsby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.