– Vi kriminaltekniker jobbar ju i dagar och nätter och så får man reda på att de inte gjort alla analyser. Man blir ju ursinnig kan jag säga, säger Björn Thurfors.
Upptäckten gjorde han i samband med att han arbetade med utredningen av det uppmärksammade mordet i Förlösa för åtta år sedan. Då visade det sig att NFC inte kunde konstatera att en del av spåren som samlats in på mordplatsen innehöll den mördade mannens blod. Utan att spåren skulle kunna vara djurblod.
Vill ha fler möjligheter
Ett kriminaltekniskt laboratorium i England fick ta över analysen, och där kunde det fastställas att spåret innehöll den mördade mannens blod.
För Björn har den upptäckten inneburit att han är kritisk till att svenska poliser bara har ett kriminaltekniskt laboratorium att använda sig av.
Han önskar att poliser får möjlighet att skicka sina spår för analyser till fler än Nationellt forensiskt centrum och att NFC kopplas loss från Polismyndigheten.
– Jag önskar att man skulle kunna få en möjlighet till en second opinion, helt enkelt, säger Björn Thurfors.
På NFC säger ledningen att det inte går att analysera alla prov som kommer in.
– Det kan vi omöjligt göra. Vi får in hundra tusen ärende per år, säger Helena Trolläng, avdelningschef på NFC.
Titta på klippet för att höra mer om kopplingen till utredningen av mordet i Förlösa – och hur Björn Thurfors tror att analysen av blodet bidrog till en fällande dom.