En person utför en tricksurfingmanöver på en wakeboard på wakeboardbanan i Långviken i Kalmar i en stilla vattenmiljö, omgiven av en klar blå himmel och några byggnader i bakgrunden. Vattnet stänker upp kring Oskar Sörman från Kalmar wakeboardförening, som är i luften med en surfbräda under fötterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar Sörman från Kalmar wakeboardförening berättar hur det känns att wakeboardbanan i Långviken ska rivas och vad den har betytt. Foto: Magnus Ellison

Wakeboardparken i Kalmar rivs mot kommunens vilja – kan återbyggas på samma plats

Uppdaterad
Publicerad

En 80 år gammal detaljplan var till slut det som avgjorde striden om wakeboardbanan i Långviken i Kalmar. Efter många turer med protester, domstolsbeslut och överklaganden ska den nu rivas – men kan komma att sättas upp på samma plats igen.

Inom två månader måste den eldrivna linbanan och tornen, som ägs av Kalmar kommun, tas ner. Även Kalmar wakeboardförenings bod och trall måste bort.

– Det känns fruktansvärt. Vi har ju kämpat så pass mycket med det här, säger Oskar Sörman, från Kalmar wakeboardförening.

Mark- och miljödomstolen har slagit fast att banan strider mot två gamla detaljplaner från år 1944 och 1969 och nu väljer kultur- och fritidsnämnden i Kalmar att inte överklaga mer, vilket Barometern tidigare berättat om. Kommunen tycker att de nu fått klarhet i vad som gäller.

Vill inte lägga ner föreningen

Kalmar wakeboardförening har idag 201 medlemmar och närmsta banorna kommer nu finnas i Bromölla, Linköping, Jönköping och Värnamo.

– Det är långa sträckor att åka för att åka wakeboard. Vi behöver en wakeboardpark i Kalmar, säger Oskar Sörman.

Föreningen har i dagsläget inga planer på att lägga ner, men vet ännu inte hur de ska lösa nästa sommar. Boden de har i dag, och som nu måste flyttas, väller över av wakeboardsaker och är egentligen för liten.

– Vi vill fortsätta växa och bli en större och attraktiv sport, som fotboll och innebandy, säger Oskar Sörman.

Kan få märklig vändning

Parallellt med att kommunen nu motvilligt river banan arbetar de med en ny detaljplan för området. Och eftersom kommunen vill ha en bana på området så kan det sluta med att man lägger pengar på en rivning, för att senare bygga upp allt igen – på exakt samma plats.

– Processen med detaljplanen är ganska lång och vi har bara två månader på oss innan det ska vara borta, så vi har inget val, den måste ner, säger Henrik Nilsson Ederam, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun.

Varför har det blivit såhär?

– Det är olika åsikter. Om man tycker att den passar in i miljön eller inte och det ska man ha respekt för.

Henrik Nilsson Ederam, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun, står vid vattnet. I bakgrunden skymtar en wakeboardbana och lite hus. Höstfärger syns i omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar kommun vill att banan ska sättas upp på samma plats igen. ”Vi tycker att den bidrar till ett fint idrottsområde här nere vid Långviken”, säger Henrik Nilsson Ederam, chef på kultur- och fritidsförvaltningen. I videon svarar han på om han tycker att kommunen gjort något fel. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Problemen som tvingat fram en rivning

  • Oklarheter kring om det behövs bygglov eller inte
  • Badande som vill stoppa bygget
  • Boende i närheten som överklagar banan
  • Kommunen och länsstyrelsen som är oense
  • Kommunen som överklagar länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen
  • Mark- och miljödomstolen som avslår överklaganden
  • Privatpersoner som anmäler kommunen för ”olovligt uppförda byggnadsverk”
  • Oklarheter kring om det räknas som en anläggning och därför är ett byggnadsverk
  • Vad som räknas in i begreppen ”friluftsbad” och ”strandpark” – eftersom området ska vara till för det enligt en stadsplan från år 1944. Kommunen menar att wakeboard räknas. Länsstyrelsen att det inte gör det.

Detta har slagits fast: Det behövdes inte bygglov men banan räknas som byggnadsverk och behöver därför överensstämma med detaljplanen, vilket den inte gör. Wakeboard räknas inte in som giltig aktivitet i friluftsbad och strandpark och banan måste därför rivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.