Alice Krantz, elev i årskurs nio testar på att lacka en bildel under yrkesmässan i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alice Krantz provar att sprutlackera en bildetalj, ett yrke som skriker efter ny personal. Foto: Arta Tahiri/SVT

Yrkesmässan i Växjö satsar på bristyrken: ”Vill locka fler tjejer till motorbranschen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-25 september pågår yrkesmässan i Växjö – och tusentals elever från årskurs 6-9 väntas delta. De flesta utställare på plats representerar branscher som idag har stora svårigheter att hitta personal.

– Vi vill stärka attraktionskraften för yrkesutbildningar och även minska antalet elever som inte tar gymnasieexamen för att de inte väljer rätt utbildning från början, säger Cristina Haraldsson, verksamhetschef för kompetens och lärande på Region Kronoberg.

Motorbranschen upplever idag stora svårigheter att hitta personal med rätt kompetens. Amel Turcinovic från Sörens Billack i Växjö hoppas locka fler ungdomar till branschen.

– Det är jättesvårt att få tag på folk och därför är vi här idag. Vi behöver så väl killar som tjejer. Egentligen mer tjejer eftersom branschen är mansdominerad, säger han.

Elevernas besök sker under skoltid och de kommer att få testa en mängd olika yrkeskopplade aktiviteter.

Mässan äger rum i konserthuset och på Teatertorget i Växjö.

Amel Turcinovic, bilmekaniker lär elever lackerna bildelar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amel Turcinovic hoppas fler ska upptäcka hans bransch, en bransch som idag saknar folk, och framförallt tjejer. Foto: Arta Tahiri/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.