19 procent av Södertäljes energiklassade byggnader når upp till kraven för nybyggnationer. Foto: TT

81 procent av byggnaderna i Södertälje når inte upp till energimål

Publicerad

Det är bara 19 procent av Södertäljes energiklassade byggnader som når upp till de energiförbrukningskrav som finns för nybyggda byggnader. Det gör att Södertälje hamnar på plats 142 av Sveriges alla kommuner, en förbättring jämfört med 2017.

Energiklassningen infördes 1 januari 2014 och i Södertälje finns 2 198 byggnader som blivit energiklassade. Endast 19 procent av dessa, närmare bestämt 427 byggnader, klarar kraven som ställs på nyproducerade byggnader. Detta skriver Indoor Energy och Ömangruppen i ett pressmeddelande.

Södertälje klättrar tolv placeringar när Sveriges alla kommuner rankas baserat på denna statistik, men i kommunen finns det fortfarande 2 982 byggnader som saknar en energiklassificering, enligt Boverket.

– Fler byggnader måste energiklassificeras. Först då vet vi vilka som är viktigast att prioritera för att minska energiförbrukningen, vilket sänker kostnaderna och har en positiv påverkan på klimatet, säger Peter Arvidsson, vd på Ömangruppen i pressmeddelandet.

19 byggnader i bästa kategorin

Energiklassificeringen delar in byggnader i olika kategorier, från A till G. A är den bästa kategorin och innebär att byggnaderna har en energiprestanda på mindre än 50 procent av kravet som ställs på en nybyggd byggnad. 19 byggnader i Södertälje tillhör den här kategorin. 387 byggnader tillhör den sämsta kategorin, G, som innebär en energiprestanda på över 235 procent av kravet.

Enligt Boverkets byggregler ska alla nya byggnader utformas så att energianvändningen begränsas. Energiklass C motsvarar det krav som ställs på nybyggnationer i dag.

I Salem når tio procent av byggnaderna upp till energikraven, vilket placerar dem på plats 269 i Sverige. Nykvarn hamnar på plats 167, där 17 procent av byggnaderna når upp till kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.