kvinna som håller i växt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carolina Hauck, naturvårdare i Södertälje kommun, berättar hur allmänheten hjälpt till att ta bort den invasiva jättebalsaminen. Foto: SVT/Linda Asmar

Allmänheten bekämpade invasiva jättebalsaminen i Södertälje: ”Var ett rosa hav”

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten jättebalsamin slog sig ner i Lina Naturreservat i Södertälje. När kommunen bad om hjälp i fjol ryckte allmänheten ut – och i år är de rosa blommorna i princip borta.

En skylt med instruktioner och två soptunnor ställdes upp, sedan fick de som ville hjälpa till slänga blommorna där. När sopsäcken var full åkte den till återvinningscentralen.

– Utan allmänheten hade det inte gått lika bra, lika fort, säger Carolina Hauck som är naturvårdare i Södertälje kommun.

”Har ansvar att bekämpa jättebalsamin”

Jättebalsamin är en importerad trädgårdsväxt i Sverige, men när den sprider sig från trädgårdar till den vilda naturen konkurrerar den med annan växtlighet.

– Därför har vi ansvar att bekämpa jättebalsamin, säger Carolina Hauck.

Marianne Wissman, parkingengör på Södertälje kommun, framför ett blad med den invasiva arten jätteparkslide.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon reder Marianne Wissman, parkingengör på Södertälje kommun, ut vad som gäller kring invasiva arter. Foto: Linda Asmar/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.