Inför årets luciafirande skickade SVT Nyheter ut en enkät till flera kommuner och luciaarrangörer i östra Sverige. De fick bland annat svara på om de upplever att intresset kring högtiden har ökat eller minskat de senaste åren.
Många svarar att intresset för att fira lucia är lika stort som tidigare, kanske till och med större. Men flera svarar att intresset för att gå i luciatåg eller tävla om att bli lucia har minskat.
”Ansågs förlegat”
”Det allmänna intresset har absolut ökat. Vi får många förfrågningar om att komma och lussa. Däremot har antalet sökande minskat. Vi tror att detta kan bero på att många inte vågar stå framför en jury och sjunga och att de kanske inte tror att de har det som krävs”, skriver Viktoria Strandberg, körledare för Enköpings lucia.
”Under tidigare år skedde röstningen efter att foton på flickorna publicerats i lokaltidningen och allmänheten fick rösta på dem, men i takt med att detta ansågs förlegat har vi sökt andra varianter för att utse kronbäraren”, skriver man från Lions Club Gävle, som arrangerar ett luciafirande och som upplevt att intresset för att vara med har minskat.
”Luciatävlingarna är på väg bort”
Lena Kättström Höök är intendent och etnolog på Nordiska museet i Stockholm och har undersökt hur vi firar lucia i Sverige. Även hennes bild är att intresset för luciatävlingar har minskat, men att intresset för högtiden är fortsatt stort.
– Jag skulle säga att intresset för lucia har ökat och det ser vi inte minst i protesterna som ofta uppstår kring firandet. Det som är på väg bort är är luciatävlingarna. Det här med att tävla i skönhet är inte så tidsenligt, säger hon.
Hennes bild är att lucia väcker större diskussioner i dag än tidigare.
– Det har inte varit så infekterat som det är i dag. Traditioner väcker starka känslor och det handlar ofta om att det är barndomen man vill återuppleva. Det gäller julfirandet över huvud taget, till exempel julkalendern på tv. Det är ju inte barnen som protesterar, utan de vuxna som vill se att det ska vara som när de var små.