En bild på en kista som ska kremeras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sankt Botvids krematorium i Huddinge kremeras de flesta i södra delen av länet. Följ med dit i videon. Foto: SVT

Allt fler svenskar vill kremeras: ”Har blivit en naturlig sak”

Publicerad

Andelen svenskar som väljer kremering som sitt sista önskemål ökar, enligt ny statistik. Sedan 1990-talet har antalet kremeringar ökat med hela 30 procent.

– Det har blivit en naturlig sak, säger krematorieföreståndaren Thomas Kvarnström.

Under pandemiåret 2021 sågs en tillfällig kraftig ökning av andelen döda som kremerades. Sett över tid under de senaste decennierna är det en långsam men stadig ökning av kremeringar, enligt statistik från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund

– Det har blivit en naturlig sak att man gör det helt enkelt, säger krematorieföreståndaren på S:t Botvids krematorium Thomas Kvarnström. 

Tillstånd för askspridning

Enligt Thomas Kvarnström erbjuder man olika möjligheter för dem som väljer kremering. Det inkluderar att sprida askan på minnesplatser, begravning i urngravar på kyrkogårdar eller minneslundar bland annat.

– Man kan också ansöka om att få sprida askan på andra ställen som havet och i skogen men då behöver man tillstånd från länsstyrelsen, säger han.

Krematoriet i Södertälje stängde redan 1998 men det har inte minskat andelen Södertäljebor som väljer att kremera sig. Snittet ligger på samma nivå som alla större städer i Sverige enligt kremeringsstatistiken.

– I angränsande kommuner till Stockholm som Södertälje och Nykvarn har andelen som väljer att kremeras ökat i samma takt, säger Dennis Jansson.

Kan plana ut nu

Men enligt den verkställande direktören på Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund är det inte säkert att den uppåtgående trenden fortsätter.

– Vi har sett en stadig ökning under många år, men nu tror vi att siffrorna planar ut. Jag tror inte att vi kommer att se en tydlig ökning längre – sett till vår befolkning och vilka som kan tänkas välja kremering, säger Dennis Jansson.

Följ med SVT:s reporter in i krematoriet.

Antal kremerade från år 2000 och framåt. Källa: Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund. Foto: SKKF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.