Många av de ungdomar som kontaktar BRIS beskriver att de känner sig pressade att prestera på livets alla arenor. Särskilt i skolan. Foto: SVT

BRIS: Allt fler barn och unga lider av stress

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga mår dåligt på grund av stress. Det visar BRIS årliga rapport om ungas psykiska hälsa. – Vi har ett samhälle idag där man förväntas prestera på livets alla områden, säger generalsekreteraren Magnus Järeskog.

I rapporten ”Hur har barn det?” tecknar BRIS en bild av unga människors mående med hjälp av de kontakter de har med unga – och ny forskning.

– Stress är väldigt vanligt förekommande bland barn och unga, på ett sätt som vi inte har sett tidigare, säger BRIS generalsekreterare Magnus Järeskog.

”Förväntas prestera på livets alla områden”

Det handlar om stress över att prestera i skolan, på fritiden, utseendemässigt och i sina relationer i verkliga livet och i sociala medier.

– Vi har ett samhälle idag där man förväntas prestera på livets alla områden, säger Magnus Järeskog.

Sömnproblem och minskad livslust

Vad tror ni att man kan göra åt den ökade stressen?

– Dels handlar det om nationell politik: Skrota kursbetygssystemet i gymnasiet, säger Magnus Järeskog. Men sedan har vuxna också ett ansvar att hjälpa barnen att hitta strategier, det kan till exempel handla om studieteknik, för att de ska kunna hantera stressen.

BRIS vill också se en genomlysning av hur vårt moderna sätt att leva påverkar unga: ”Det behöver i ett holistiskt perspektiv utredas hur dagens samhälle påverkar barns mående.”, står det i rapporten.

Rapport från BRIS

Andelen barn och unga som hör av sig till BRIS på grund av stress har ökat med 10 procent sedan 2016.

Skolan är en egen kategori och där har samtalen ökat med 25 procent.

De flesta som anger stress som ett problem är mellan 14 och 16 år gamla, och stressen leder till bland annat sömnproblem, huvudvärk och minskad livslust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.