Kvinna sitter på stol i vardagsrum och ammar spädbarn på sitt högra bröst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ska inte vara något tvång eller krav”. Fembarnsmamman Amina Hadrovic ammade alla sina barn, två av dem parallellt. Hör om hennes upplevelse av amning i videon. Foto: Nada Razooq/SVT

Amina Hadrovic från Södertälje har ammat fem barn: ”Det är ett samspel”

Publicerad

Det är allt färre som ammar, men de som ger barnet bröstet ammar i regel längre. Amningssjuksköterskan Elin Karlsson tror att sociala medier kan spela en roll i den utvecklingen.

– Om man exempelvis gör en sökning på Facebook i grupper kring amningsavslut så lyfts det ofta som positivare nu att fortsätta amma, säger Elin Karlsson.

Amina Hadrovic från Södertälje har ammat alla sina fem barn länge. Den kortaste amningen för Amina var ett och ett halvt år och den längsta tre år.

– Vi båda har varit positiva till det. Barnen ville inte ta flaska och jag tycker om att amma, säger hon.

Enligt siffror från Socialstyrelsen och Region Stockholm har amningen vid 8 och 12 månader ökat över tid.

Sociala medier kan spela en roll

Enligt Elin Karlsson som är sjuksköterska med vidareutbildning inom amning kan trenden bero på att fler får kännedom om fördelarna med att amma längre. Och att mammor kan få stöd genom sociala medier.

– Jag tror om man exempelvis gör en sökning på Facebook i grupper kring amningsavslut så lyfts det ofta som positivare nu att fortsätta amma, säger Elin Karlsson.

Om man tittar på statistiken i Region Stockholm så har andelen som ammar barnet efter 1 års ålder ökat med cirka 10 procent. Då handlar det alltid om delamning.

– Vi vet egentligen inte varför den har ökat men det kan bero på att vården och samhället stöttar kvinnorna att amma längre, säger Amal Omer-Salim som driver Amningsprojektet inom Region Stockholm.

Hör om Amina Hadrovics amningserfarenheter i videon.

Amning efter sex månader

Riket

2002 (8 månader): 42%

2021 (8 månader): 52 %

2002 (12 månader): 20%

2021 (12 månader): 30 %

Stockholms län

2002 (8 månader): 50%

2021 (8 månader): 57%

2002 (12 månader): 25%

2021 (12 månader): 34%

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.