man inomhus håller upp trasig strumpa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har reporterns barns socka chans till nytt liv? Följ dess väg från klädkammaren till Södertäljes nya löpande band där en inhyrd expert avgör dess öde. Foto: Andreas Tun Hedfors/SVT

Södertälje grovsorterar kläder på egen hand – följ strumpans väg

Uppdaterad
Publicerad

Med en helt ny anläggning och en specialist handplockad från utlandet har Södertälje glidit upp som landets främsta kommun på att sortera kläder.

– Det är skräckblandad förtjusning, säger återvinningschefen Vesa Hiltula, om att ge sig ut på den internationella second hand-marknaden.

Ett löpande band rycker framåt, en säck rivs upp. Händer med och utan handskar plockar med kläderna – skräp och specialartiklar som väskor vräks ned i fack till våningen under. Kläder som kan få nytt liv åker vidare och pressas ihop till balar.

– Enligt min mening kommer vi skapa mycket värde här, genom att inte skicka iväg textilier som inte har något värde utan ta hand om dem lokalt, säger en man i Telges svart-orange jacka.

Telge rekryterade expert utomlands

Han, Arunas Paukste, visar sig vara expert från Litauen, specialrekryterad av kommunkoncernen för att hjälpa till med att bygga upp den nya verksamheten i Snebro industriområde i Nykvarn.

Följ i klippet SVT:s reporters gamla strumpor till centralen, och se hur Paukste bedömer dem.

Vid årsskiftet kom lagkrav på kommunerna att samla in textilavfall – totalt uppåt 100 000 ton om året eftersom varje svensk slänger 7-9 kilo. För närvarande bränns stora mängder, men förhoppningen är att ta tillvara allt mer även av det som är för trasigt eller smutsigt för en second hand-butik.

Södertälje ledande kommun

Telge Återvinning valde att sköta allt i egen regi och samtidigt hjälpa andra kommuner. I slutet av januari öppnade man en skräddarsydd sorteringscentral, stor nog att möta klädströmmarna från en femtedel av landet.

Redan har man tecknat avtal på halva kapaciteten, och sorterar kläderna i sex fraktioner: Återbruk, skor, väskor, krimskrams, trasor och brännbart, förutom förpackningar.

Knappt 15 miljoner kronor har anläggningen kostat, men en del av det har Telge fått i bidrag. Förhoppningen är att en sorterad säck kläder kan säljas för 50 procent mer än man köpte den för, och därmed att gå med 10 procent i vinst redan i år.

Även Eskilstuna och Strängnäs samlar in och sorterar kläder med en kapacitet på cirka 1 000 ton om året. I dagsläget sorterar Södertälje i sex fraktioner och har en kapacitet på 10 000 ton årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.