Ett löpande band rycker framåt, en säck rivs upp. Händer med och utan handskar plockar med kläderna – skräp och specialartiklar som väskor vräks ned i fack till våningen under. Kläder som kan få nytt liv åker vidare och pressas ihop till balar.
– Enligt min mening kommer vi skapa mycket värde här, genom att inte skicka iväg textilier som inte har något värde utan ta hand om dem lokalt, säger en man i Telges svart-orange jacka.
Telge rekryterade expert utomlands
Han, Arunas Paukste, visar sig vara expert från Litauen, specialrekryterad av kommunkoncernen för att hjälpa till med att bygga upp den nya verksamheten i Snebro industriområde i Nykvarn.
Följ i klippet SVT:s reporters gamla strumpor till centralen, och se hur Paukste bedömer dem.
Vid årsskiftet kom lagkrav på kommunerna att samla in textilavfall – totalt uppåt 100 000 ton om året eftersom varje svensk slänger 7-9 kilo. För närvarande bränns stora mängder, men förhoppningen är att ta tillvara allt mer även av det som är för trasigt eller smutsigt för en second hand-butik.
Södertälje ledande kommun
Telge Återvinning valde att sköta allt i egen regi och samtidigt hjälpa andra kommuner. I slutet av januari öppnade man en skräddarsydd sorteringscentral, stor nog att möta klädströmmarna från en femtedel av landet.
Redan har man tecknat avtal på halva kapaciteten, och sorterar kläderna i sex fraktioner: Återbruk, skor, väskor, krimskrams, trasor och brännbart, förutom förpackningar.
Knappt 15 miljoner kronor har anläggningen kostat, men en del av det har Telge fått i bidrag. Förhoppningen är att en sorterad säck kläder kan säljas för 50 procent mer än man köpte den för, och därmed att gå med 10 procent i vinst redan i år.
Även Eskilstuna och Strängnäs samlar in och sorterar kläder med en kapacitet på cirka 1 000 ton om året. I dagsläget sorterar Södertälje i sex fraktioner och har en kapacitet på 10 000 ton årligen.