En kvinna står vid ett skrivbord i ett kontorsrum och gestikulerar med sin hand. I rummet finns en handfat och hyllor fyllda med olika förnödenheter, samt några dokument som hänger på väggen. Rummet verkar ljust och välordnat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår föräldrars oro, men jag förstår även mäns oro att välja förskoleyrket” säger Katarina Weidenheijn, verksamhetschef för förskolorna i Södertälje kommun. I klippet visar hon hur skötrum byggs med god insyn från andra rum, för att öka tryggheten för barnen. Foto: Linda Asmar/SVT

Andelen män i förskolan har stagnerat – men i Södertälje vill man ha fler

Uppdaterad
Publicerad

Män som väljer att jobba inom förskolan vittnar om ett misstänkliggörande från omgivningen vilket kan förklara att få väljer yrket. Knappt två av hundra förskolepedagoger i Södertälje är män.

– Det är synd, vi behöver en motvikt till machosamhället, säger Katarina Weidenheijn, chef för förskolan i kommunen.

Samtliga kommuner i Stockholms län vittnar om samma sak i SVT Nyheters enkät – att det är väldigt få män som jobbar i deras förskolor – och att det varit så under flera decennier. Även siffrorna nationellt har legat lågt de senaste 20 åren.

En del kommuner uppger att de vill ha en mer jämställd personalstyrka, medan majoriteten uttrycker att det viktiga är kompetensen när de rekryterar. Södertälje kommun är en av få kommuner som svarar att de gärna vill se fler män i sin verksamhet.

”Förstår föräldrars oro”

– Vi har en realitet där faktiskt män har begått övergrepp i förskolan men alla som jobbar i förskolan är ju per definition inte sexualförbrytare för att de är män, säger Katarina Weidenheijn, verksamhetschef för förskolorna i kommunen och tillägger:

– Så jag förstår föräldrars oro, men jag förstår även mäns oro att välja yrket.

Hör henne berätta mer om varför hon tycker det är viktigt att få in fler män på förskolorna, i klippet ovan.

Om enkäten

SVT Nyheter Södertälje har skickat frågor till kommunerna i Stockholms län om andel manliga förskolepedagoger. 25 av 26 kommuner har svarat, och samtliga uppger att de har en väldigt låg andel män i verksamheten. Täby kommun har valt att inte svara.

Merparten av kommunerna svarar att de inte gör något särskilt för att få in fler män och endast ett fåtal uttryckte att det är viktigt att få det mer jämställt.

Ett axplock ur svaren:

Vaxholm: Vi strävar efter att ha en förskola som har de bästa pedagogerna och det behöver inte nödvändigtvis handla om vilket kön pedagogen har. Vi gör således inte något specifikt för att öka andelen män.

Österåker: En del i förskolans uppdrag handlar om att motverka könsmönster som kan begränsa barnens utveckling och val.. Det är därför av största vikt att barn i förskolan får erfara att män och kvinnor, pojkar och flickor, kan arbeta i alla yrkeskategorier.

Nynäshamn: Vi har ett lärosäte som utbildar förskollärare och barnskötare i kommunen och vi träffar dem återkommande och för en dialog om behov och efterfrågan i våra verksamheter. Manliga pedagoger är en sådan kategori som vi har lyft bakåt i tiden att vi saknar sökande på våra tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.