Ordförande står framför en PowerPoint där det står ”Polisanmäler oss för brott mot bokföringslagen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande Moussa Esa kommentera åtalet i klippet ovan. Foto: Johanna Talamo/SVT

Assyriska FF:s ordförande om åtalet: ”Det är sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Assyriska FF och Södertälje kommun, gällande en skuld på 1,6 miljoner kronor, har pågått under en längre tid. Igår rapporterade SVT att två personer i Assyriska FF åtalas för grovt bokföringsbrott. Nu uttalar sig fotbollsklubbens ordförande.

– Det gör ont att AFF:s namn svärtas men det är också mitt namn som står på spel, säger Moussa Esa under presskonferensen.

Under kvällens presskonferens uttryckte AFF:s ordförande, Moussa Esa, sin oro över situationen och klargjorde att de inte har agerat med avsikt att vilseleda.

– Vi har aldrig försökt gömma oss från skulden, vi har vetat om den hela tiden och har skrivit noteringar i årsredovisningen 2021 att vi väntar på rätt underlag.

Han påpekade bristen på dokumentation och tydlig kommunikation från kommunen som en del av problemet.

– Det saknas inget i bokföringen, men det lämnades in för sent och vi visste inte att det är ett brott. Förseningen berodde på kommunen, att vi inte kunde bokföra deras skuld och ändå anmäler de oss, menar Moussa Esa.

Esa kritiserade kommunen för att ha drivit föreningen mot inkasso och för att ha valt att polisanmäla dem istället för att samarbeta. Han framhöll att situationen kan leda till konkurs för föreningen och påverka ungdomars möjligheter till idrott.

Södertälje kommun: ”Har inte anmält Assyriska FF”

Konflikten mellan Assyriska FF och Södertälje kommun fortsätter att utvecklas, och det återstår att se hur den juridiska processen kommer att påverka föreningen och dess framtid.

Men enligt Åsa Zazi, pressansvarig hos Södertälje kommun ska kommunen inte ha polisanmält Assyriska FF. Så här skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Södertälje:

”Vår bild är att Polisen själva valt att initiera en utredning (som nu lett till åtal), utifrån uppgifter som kommunen har lämnat under den löpande dialog som vi har med Polisen kring olika frågor. Kommunen har även vid flera tillfällen lämnat ut underlag till AFF om hur stor deras skuld är.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.