en kvinna i en spegel och massa prydnadssaker framför

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om Auli Vilmusenahos ryska hall, mattparad och mässingorm och varför hon fick börja om från början när hon byggde upp ett nytt hem med loppisprylar. Foto: Clara Fritzon/SVT

Auli loppisfyndade fram ett nytt hem: ”Fick bara med mig kläder”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att handla på loppis och second hand fortsätter öka – inte minst till följd av tuffa ekonomiska tider. För Auli Vilmusenaho i Södertälje som blev av med alla sina saker blev second hand ett måste och nu köper hon nästan allt på loppis.

– Man vet aldrig vad man hittar, säger hon.

Det väntas en nedgång i julhandeln i år på grund av det kärva ekonomiska läget och ungefär var fjärde svensk planerade att köpa någon julklapp på second hand i år, visar en rapport från Svensk handel.

Auli Vilmusenaho har under många år handlat på second hand och säger att det är stor skillnad från när hon började.

– Det blir ju bara större och större men förut var det skämmigt. När min dotter var tonåring tyckte hon inte om när jag handlade på second hand till henne men idag är hon lika van loppisbesökare som jag, berättar Auli Vilmusenaho.

Har arbetstränat i second hand-butiker

Auli har under perioder arbetstränat i second hand-butiker och lärt sig mycket om vad som har kvalité och inte. Hon samlar på en rad olika prylar men särskilt porslin.

– Jag tyckte väl om att leka med dockor som liten så jag plockar om i skåpen här med porslinet så det blir lite nytt. I hallen har jag en skyltdocka som jag byter kläder på, så jag leker med dockor fortfarande, säger Auli.

Viljan att handla julklappar på second hand hänger enligt Svensk handels rapport ihop med det ökade fokuset på hållbarhet i samhället. Vanligast är det bland dem som är mellan 25–34 år och de vanligaste julklapparna som köps är leksaker samt kläder, skor och väskor.

Hör i videon ovan om Aulis alla loppisfynd och varför hon tvingades bygga upp ett hem på nytt.

Nedgång på 500 miljoner

Prognosen är att julhandeln kommer uppgå till 21,5 miljarder kronor i år, vilket är en nedgång med 500 miljoner kronor från föregående år då siffran var 22 miljarder kronor. Orsaken är ett oroligt år med hög inflation på varor och tjänster samt höga ränteutgifter som medfört att konsumenternas köpkraft urholkats.

aulis loppistips

  1. Köp produkter av kvalitet som har lång livslängd, till exempel plast av olika märken som har livstidsgaranti.
  2. Komplettera det du redan har – till exempel dricksglas eller tallrikar går ofta att hitta likadana som du redan. Köp extra när du hittar innan något går sönder hemma.
  3. Märkeskläder och skor går ofta att hitta nästan helt nya till en bråkdel av nypris, särskilt vinterkläder och skor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.