En kvinna sitter på stadhusets restaurang i Södertälje och äter en beredskapsrulle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Beredskapsrulle med kål... vad kan det vara mer?” Följ med till lunchrestaurangen i stadshuset där rullen står på menyn. Foto: Maja Flygt/SVT

Här serveras ”beredskapsrullen” – mat för krisande tider i Södertälje

Publicerad

Oroliga tider med krig i Europa har inneburit fler satsningar på det civila försvaret. I Södertälje har arbetet med närodlad och hållbar mat intensifierats och till hösten blir ”beredskapsrullen” en del av skolmaten.

I början av året presenterades en ny utredning som, på uppdrag av regeringen, förslår hur livsmedelsberedskapen ska utvecklas i landet. Det handlar om hur både enskilda och kommuner ska förbereda sig, inte minst med tanke på det säkerhetspolitiska läget i Europa.

Södertälje kommun har länge legat i framkant i arbetet med hållbar och lokal matproduktion.

– Sedan uppdraget kom att återuppbygga det civila försvaret, som är en del i totalförsvaret, så har arbetet i Södertälje fått ännu högre prioritet, säger Sara Seing, kostchef i Södertälje kommun.

Mat för krisande tider

I stadshusets restaurang har den så kallade ”beredskapsrullen” varit en återkommande del av menyn under en längre period. Tanken är att säkra matförsörjningen om en kris uppstår genom att låta rullen innehålla sådant som är möjligt att producera i vår närhet.

– Just att man kallar det för en ”beredskapsrulle” har fått folk att tänka till. Det skapar en diskussion och frågor som vi kan besvara, säger Sara Seing.

Genom att också ta rullen till skolköken hoppas man kunna påverka fler att äta mer hållbart och lokalproducerat hemma.

– Generellt så är svenskar inte vana vid att äta det som produceras här så som rotfrukter och kålsorter. Många vill gärna ha tomat, gurka och isbergssallad och det kan vi inte producera här i Sverige. Det behövs en omställning.

Se beredskapsrullen och hur restaurangbesökarna tycker att den smakar i videon ovan.

Det här är ”beredskapsrullen”

Beredskapsrullen liknar en falafel- eller kebabrulle men innehåller endast sådant som är producerat i Södertäljes närområde. Tanken är att man ska lyfta den typ av mat som är möjlig att producera här och som kommer behövas om en kris uppstår.

Innehållet i beredskapsrullen kan variera eftersom det anpassas efter säsong. Det kan exempelvis handla om att fylla den med rotfrukter, kornbulgur och lokala mejeriprodukter.

Beredskapsrullen är en vidareutveckling av ”Södertäljerullen” som uppkom i ett samarbete med bland annat mästerkocken Mathias Dahlgren, Matlust, Södertälje Science park och kostenheten i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.