”En blygsam pionjär som förtjänar all stjärnglans” skrev juryn i sin motivering när Tina Fernlund tog emot priset som årets Stellabagare på en gala för några veckor sen.
Hon började experimentera med kulturspannmål runt 2010 men det var först några år senare när hon öppnade det egna bageriet i Järna som hon satsade helt och hållet på de unika sädesslagen.
Kunderna ifrågasatte
– I början fattade kunderna inte och ifrågasatte och undrade men nu känns det som att det är vardag.
Hör Tina berätta i videon ovan om vad hon tror om kulturspannmålens framtid i bageribranschen.
kulturspannmål
Det finns ingen exakt definition av kulturspannmål, men det betecknar ofta ursprungliga sorter från det tidiga jordbruket som inte har genomgått modern förädling. Ett par exempel är primitivare urveten såsom emmer och enkorn.
Ett av mervärdena med äldre spannmålssorter är den genetiska variationen inom sorterna. Man kan tydligt se att variationen inom en och samma sort är stor – de uppvisar till exempel olika mognadsgrad och olika borst- och strålängd. Moderna spannmålssorter har förädlats till att vara mer homogena vilket är en fördel i storskalig produktion.
Stellagalan
Arbetar för en jämställd och hållbar gastronomi i Sverige. I år gick galan av stapeln för sjätte gången och priser delades bland annat ut i kategorierna årets bartender, årets kock och årets konditor.
Källa: Stellagalan.se