Data från Folkhälsomyndigheten visar att totalt 1 236 fall av kikhosta har rapporterats under 2024 i hela landet. Förra året låg den siffran på 138 fall.
Antal noterade fall i år är redan nu, trots att det återstår flera månader på året, den högsta på tio år.
Vaccination mot kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och ges först gången vid 3 månaders ålder.
Innan dess är barnen oskyddade om inte mamman vaccinerat sig under graviditeten.
– Dödsfallen har ökat i hela Europa under det senaste året, säger Malin Rinder som är chef för barninfektionsavdelningen på Astrid Lindgrens sjukhus.
Vad är kikhosta?
Kikhosta brukar börja som en vanlig förkylning: Man får snuva, lite hosta och ibland lite feber. Hostan blir sedan kraftigare och efter en till två veckor övergår den i hostattacker. De mest intensiva hostattackerna brukar pågå i två till fyra veckor. Sjukdomen kan pågå upp till 10-12 veckor.
För många går kikhostan över av sig själv men barn som insjuknar kan bli allvarligt sjuka. Misstänker man att ens barn har kikhosta ska man kontakta vården.
Kikhosta är en anmälningspliktig sjukdom, alltså måste läkaren anmäla fall med kikhosta till smittskyddsläkaren i länet och till Folkhälsomyndigheten.