Södertälje kommun beskrivs av regionen som en ”pionjär” i att ta tag i frågan om barnens hälsa. Där har modellen implementerats brett.
Region Stockholm satsar 3 miljoner under de närmaste två åren på att sprida modellen till fler kommuner och skolor.
Minskad övervikt bland barn
Tester har gjorts och regionen menar att övervikt och obesitas minskat bland barnen på grund av programmet. Nu vill regionen att fler skolor ansluter sig.
– Metoden är evidensbaserad och vi ser väldigt fina resultat. Det riktar sig till förskoleklass och förstaklass, både skola och föräldrar involveras, säger Karin Fälldin (C), ordförande i folkhälso- och tandvårdsberedningen i Region Stockholm.
Utseendefixering hos barn
Ronnaskolan har jobbat med metoden i två år. Den är nu implementerad i allt från hemuppgifter till exempelvis rörelsepauser.
Metoden har fått kritik för att den riskerar att skapa en fixering hos unga barn kring hur man ska se ut och må.
– Det är en väldigt liten risk med såhär unga barn. Sådant kan uppstå senare när barnen är äldre och utsätts för särskilda sammanhang eller sociala medier, menar skolsköterska Aleksandra Dinic.
Hör mer om hur metoden avbryter lektioner med dans i videon.
En frisk skolstart
En frisk skolstart bygger på ett forskningsprojekt som har utvecklats på Karolinska Institutet sedan 2010.
Det är ett familjestödsprogram. Ett strukturerat arbetssätt för beteendeförändring som går ut på att hjälpa föräldrar att stötta sina barn att göra hälsosamma val. Och bidra med information om vilka vanor som är hälsosamma för 6-7-åringar i syfte att öka kunskap, och förebygga övervikt och obesitas.
Det har gjorts tre studier på totalt 38 skolor av effekterna.
Man har sett positiva effekter på ökat intag av hälsosam mat, fysisk aktivitet och en signifikant minskning i BMI hos omkring 1000 barn med obesitas.
Källa: Region Stockholm