Hör SVT:s techkorrespondent om varför det höjs röster i USA och EU om att flytta tillverkningen av viktiga delar till hemmaplan. – Man får inte lägga alla ägg i en korg, säger Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG). Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT/SVT

Bristen på halvledare får världen att tänka om – vill flytta tillverkningen närmare

Uppdaterad
Publicerad

Halvledarbristen har drabbat flera branscher världen över, inte minst den svenska fordonsindustrin och Scania. En möjlig väg för att undvika att branschen är så sårbar, menar vissa, är att flytta tillverkningen av viktiga delar närmre hemmaplan.

En stor del av världens alla halvledare tillverkas i Sydkorea och Taiwan. Nu höjs röster i USA och inom EU för att växla upp och få produktionen på hemmaplan, dels för att minska de långa leveranskedjorna – hör mer i videospelaren ovan.

– Det som har varit utmanande med halvledarna för oss är att de sitter i många olika delar, allt ifrån glödlampor till strålkastare till det som styr vårt bromssystem, säger Scanias presschef Karin Hallstan.

”Förenkling av ett komplext problem”

Hos Scania i Södertälje ledde bristen på halvledarkomponenter till att de i slutet av augusti stoppade produktionen. Efter en vecka återupptogs produktionen, men i ett lägre tempo. Men Scania tror inte att det kommer lösa problemen att flytta tillverkningen närmre.

– Det är en förenkling av ett komplext problem. Vi kommer att se över våra leveranskedjor, men inte utifrån i vilken region tillverkningen sker, utan utifrån vilka som gör de bästa komponenterna, säger Hallstan.

”Lägg inte alla ägg i samma korg”

Enligt Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, är det viktigt att branschen inte lägger ”alla ägg i en korg” när det kommer till så pass viktiga delar som i fallet med halvledare.

– Det gör vi inte, utan vi köper våra delar från många olika leverantörer. Men framåt tror vi snarare att vi i högre grad måste prata med vår leverantörs leverantör och ordna längre avtal för att få garantier på en viss volym, säger Hallstan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.