Det här är hemtjänsthärvan

Uppdaterad
Publicerad

Via ett spaningsarbete med telefonavlyssningar och videoinspelningar på nio månader, och så fjorton månaders förhandlingar på det.

Åtalet mot hemtjänstföretaget är den längsta och dyraste rättegången i svensk tingsrätts historia.

Den 12 november 2013 genomfördes en polisrazzia mot hemtjänstföretaget i Södertälje.

Razzian ingick i den gemensamma insatsen hos myndigheterna mot organiserad grov brottslighet i staden, kallat Tore 2. 

Hemtjänsthärvan i Södertälje

Som underlag till razzian och åtalet som följde hade man tillgång till videoinspelningar och telefonavlyssningar. Detta efter en nio månaders lång spaningsinsats från polisens sida.

Lurat kommunen

Misstankarna rör 32 åtalade: Ledningen, assistenterna och brukarna på ett av Södertäljes största privata hemtjänstföretag. Man misstänks ha lurat kommunen på 5,2 miljoner kronor och Arbetsförmedlingen på nära 1,6 miljoner kronor.

Företaget anklagas för att ha fått hemtjänst beviljat till människor som inte har behövt det, för att kunna få betalt av kommunen för arbete som inte har utförts.

”Ställ fram käppen”

I en av telefonavlyssningarna har brukare uppmanats att spela sjukare när kommunen gjort sina besök. Ett utdrag ur ett samtal: ”Ställ fram käppen nära din far och ställ även en käpp nära din mor, om de har käppar, alltså. De kan inte, du ska säga: Min mor blir yr och ramlar ibland”.

Rättegången inleddes 27 mars 2015, och på tisdagen ska åklagarna komma med sina yrkanden i säkerhetssalen på Kungsholmen. Den 1 juni beräknas rättegången vara över.

Kommunens sparkrav

Den huvudåtalades advokat, Carl-Johan Malmberg, representerar företagets vd. Han har tidigare sagt såhär om telefonavlyssningarna som har gjorts:

– Hon har själv inte lämnat några upplysningar i den riktningen och jag vill givetvis inte spekulera i varför eventuellt andra har uttryckt sig på det sätt som har skett.

Han tror mer på att kommunens sparkrav på hemtjänsten är en orsak.

– Äldre människor underdriver inte sällan sina behov och då har man kanske haft anledning att berätta för dem att det är viktigt att vara tydlig med de behov man har. För i annat fall finns det risk för att de blir av med hjälpen.

Längsta och dyraste

Med en förundersökning på 27.000 sidor, 32 åtalade och en rättegång som har hållit på i fjorton månader så är det den längsta och dyraste rättegången i svensk tingsrätts historia.

Domarna i målet faller först i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsthärvan i Södertälje

Mer i ämnet