Effekterna av en detonation i en butik i Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett föremål har kastats in i en butik i Geneta och detonerat. Foto: Blåljusbilder.

Tonåring anhållen efter explosion i butik i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen kastades en handgranat in i en butik i Geneta och detonerade. En kvinna i 50-årsåldern skadades allvarligt. Under natten har en pojke i övre tonåren anhållits.

– Det är en ung person. Han är inte ens myndig ännu och är mellan 15-18 år, säger Mats Eriksson presstalesperson vid polisen.

Under torsdagseftermiddagen blev ytterligare en person anhållen i ett angränsande ärende. Personen är misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Polisen inledde en stor insats i Södertälje efter detonationen i butiken. Brottsplatsen spärrades av och förutom räddningstjänst och polis var även nationella bombskyddet där.

– Det var vid 20.08 som vi fick in uppgifter om att person passerat en butikslokal och kastat in föremål som sedan detonerat, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Under måndagen bekräftar polisen att det rör sig om en handgranat.

Kvinna allvarligt skadad

En kvinna i 50-årsåldern skadades allvarligt i samband med händelsen, och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Vid midnatt var hon vaken och talbar. Hon ska ha fått splitterskador i underkroppen men enligt bedömning inte ha livshotande skador.

Flera andra personer ådrog sig lindriga skador.

Bilder från platsen visar hur glasdörrarna till butikens entré krossats. Räddningstjänsten bedömer att byggnadens bärighet inte har skadats.

Kartlägger kopplingar till gängkonflikt

Butiken är registrerad på en adress där familjen som driver affären är skriven. Det är den bostad som besköts i Brunnsäng i lördags.

Polisen försöker nu kartlägga eventuella kopplingar mellan helgens händelser samt den blodiga konflikt som sedan hösten 2022 pågått mellan Södertäljes kriminella grupperingar.

Två anhållna

Under kvällen meddelade polisen att man frihetsberövat ett antal personer. Men under måndagsmorgonen sa polisen att endast den anhållne misstänkte pojken, i övre tonåren, var frihetsberövad. Han är nu misstänkt för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

Under eftermiddagen meddelade polisen att ytterligare en anhållits, i ett ärende som kan ha koppling till sprängningen. Den är misstänkt för förberedelse till mord och vapenbrott.

Polisen har nyligen infört säkerhetszoner i delar av Geneta och Västra Blombacka i Södertälje, men de upphörde att gälla så sent som i fredags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.