Det var i slutet av augusti 2017 som en man i 50-års åldern fastnade i en maskin i en av verkstäderna i Södertälje och senare avled på sjukhus.
Enligt stämningsansökan misstänks den nu åtalade mannen ha handlat i strid med reglerna då han ska ha startat en så kallad robotcell trots att kollegan befann sig inne i cellen.
Rättegång kan väcka känslor och minnen
Efter olyckan var flera i chock och de som bevittnade händelsen erbjöds krisstöd på Scania. Att fallet nu tas upp i domstolen kan väcka känslor på nytt, skriver Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania i ett mejl till SVT:
– Scanias företagshälsovård finns alltsedan kvällen då den tragiska olyckan inträffade till hands med samtalsstöd för de medarbetare och chefer som är i behov av hjälp att bearbeta sina upplevelser. Att olyckan nu prövas av Södertälje tingsrätt väcker känslor och minnen till liv som kan aktualisera behovet av sådant stöd.
Påminnelse om vikten av metodiskt arbete
Fallet utreddes först som ett arbetsmiljöbrott, men åklagaren kunde inte se att Scania, som företag, hade varit vårdslöst.
– Även om dessa utredningar visat att Scania inte har brustit i sitt arbetsmiljöansvar kommer denna mycket tragiska händelse att tjäna som en ständig påminnelse om vikten av ett metodiskt arbete för att förhindra arbetsplatsolyckor, skriver Hans-Åke Danielsson.
Vill pröva betydelsen av varningsskyltar
Marcus Ekman, åklagare, kallar händelsen för förfärlig men vill att rätten prövar huruvida det spelade roll att det fanns varningsskyltar uppsatta.
Hör hur han resonerar i klippet nedan.
Försvarsadvokaten vill inte uttala sig i nuläget.
Förhandlingarna beräknas pågå i Södertälje tingsrätt i två dagar.