Tillståndet från Mark – och miljödomstolen innebär att Scanias nya och gamla gjuteri kommer att vara i gång samtidigt under en övergångsperiod fram till 2022. Totalt får företaget gjuta 90 000 ton smält järn, vilket också är den maxkapacitet som det nya gjuteriet fått tillstånd till.
– Det är så klart inte önskvärt att vi får utsläppen från två olika håll. Men det är väl ändå rimligt att det ska vara så under en övergångsperiod, säger Lars Greger (MP), miljönämndens ordförande i Södertälje kommun.
För Scanias del är intrimningsperioden en viktig del i processen att byta ut det gamla gjuteriet.
– Fram tills det nya gjuteriet är helt inkört kommer vi att behöva säkra produktionen genom att hålla driften igång vid det nuvarande gjuteriet, säger Hans-Åke Danielsson på Scanias pressavdelning.
”Farliga ämnen”
Miljönämnden har varit kritiska till att det nya gjuteriet beräknas öka utsläppen av hälsofarliga ämnet bensen – mer än vad produktionen i sig kommer öka, vilket SVT tidigare berättat om.
– Utgångspunkten bör vara att minska alla utsläpp och att vi framöver ska hamna på en nollnivå, det är ju farliga ämnen vi pratar om, säger Lars Greger.
Kan det bli så att ni överklagar Mark- och miljödomstolens beslut?
– Det har vi inget beslut på, det får jag återkomma kring, säger Lars Greger.