Det uppstod tumult när polisen kom in i lokalen. Foto: Privat/SVT

Drog ner polis på marken med halsgrepp – en döms efter stökigt nyårsfirande

Publicerad

Det som till en början var ett nyårsfirande i Assyriska kansliets lokal i Södertälje slutade med blåmärken, pepparsprej och polisanmälningar. Nu döms en av festdeltagarna för våld mot tjänsteman.

I tingsrättens dom står det att det är klart att tumult uppstod under kvällen, sen råder det delade meningar om vad som exakt hände.

Enligt festdeltagarna hade väktare sagt till dem att lämna lokalen, men sedan tillåtit dem att stanna kvar till klockan 01. Men enligt polisen hade väktarna ringt och sagt att festdeltagarna vägrade lämna.

Festdeltagarna har tidigare sagt till SVT att var de på väg att lämna lokalen när polisen kom. De menar att polisen sedan oprovocerat började pepparspreja dem. Flera anmälde polisen, men åtalen lades ner efter att åklagaren sett att polisens agerande var nödvändigt i situationen.

Se när SVT besökte festlokalen efter händelsen:

Polisen pepparsprejar festdeltagare. Man visar skrapsår på armen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen när polisen pepparsprejar festdeltagarna och polisens förklaring till agerandet. Foto: Privat/SVT

Drog ner polisen på marken

Polisen menar att stämningen var hotfull och irriterad när de kom till festlokalen och två festdeltagare åtalades för våld mot tjänsteman.

En man i 30-årsåldern som stått åtalad frias. I det fallet har polisen uppgett att han fick ett slag i sidan av kroppen, men det är inte tillräckligt bevisat, menar tingsrätten.

Den andra mannen, som är i 35-årsåldern, döms för våld mot tjänsteman. Han ska ha tagit ett grepp om/vid halsen på en av poliserna och dragit ner honom till marken. Mannen har själv sagt att han kom åt polisens hals oavsiktligt och att det var en reflex som uppstod när han var på väg att tappa balansen.

Han döms till villkorlig dom, samhällstjänst i 50 timmar och ska betala 10 000 i skadestånd till polismannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.