Hur vanligt är hot och hat i samband med att SVT publicerar artiklar i sociala medier?
– Det är svårt att svara på. Generellt kan man nog säga att klimatet i sociala medier har blivit allt hårdare, och att väldigt många väljer att uttrycka sig på sätt som är helt oacceptabelt och ibland till och med olagligt, bara för att de gör det online.
Vad har SVT för policy när det kommer till hat och hot sociala medier?
– Vi accepterar inte hat och hot på våra konton. När man kommenterar hos oss står man visserligen rent juridiskt för sina egna uttalanden, men vi plockar bort sådant som är över gränsen.
Hur bidrar SVT till polisutredningar när uppgifter efterfrågas?
– Här är det viktigt att hålla isär rollerna. Vi rapporterar ofta om brott, men det är polis och åklagare som utreder. När det gäller det redaktionella är vi exempelvis väldigt restriktiva när det gäller att lämna ut opublicerade filmer (där krävs domstolsbeslut). Man ska kunna lita på att vi skyddar våra källor. Och det skulle kunna vara farligt för våra medarbetare om polisen fick tillgång till känsliga uppgifter. Därför samarbetar vi inte med polisen.
I det här fallet ville polisen ha bevis på en hatfull kommentar?
– I det här specifika fallet fick polisen vända sig till Facebook istället för oss för att få ut detaljerna kring kommentaren som vi hade plockat bort. Det är inte vår plattform utan deras, även om det var vårt konto. Det kan tyckas vara ett märkligt beslut att inte bistå polisen i just det här fallet, men det är för att skydda de övergripande principer som känns viktiga att upprätthålla på ett ganska strikt sätt.