”Jag blev mest arg och ledsen”, säger Åke Lindgren som medverkade i SVT:s rapportering inför 2016 års prideparad. Foto: Privat/TT

Hatisk kommentar mot hbtq-personer tas upp i domstol

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen börjar rättegången mot den man som misstänks ha skrivit hatfulla kommentarer riktade mot hbtq-personer på SVT Nyheter Södertäljes Facebooksida.

Det var i juli 2016 som SVT Nyheter Södertälje rapporterade om Åke Lindgren första gången. Hen är uppväxt i Järna, var då 19 år, och hade kommit ut som transperson. Nu bor Åke Lindgren med sin sambo utanför Örebro, och studerar på universitet.

När artikeln postades på Facebook skrev en då 21-årig Södertäljebo flera hatfulla kommentarer, varav han i en önskade livet ur alla som inte är heterosexuella. Mannen skrev att han hoppades att alla hbtq-personer skulle bli torterade, samt att han ville att andra människor skulle ta till våld mot dem.

Kände sig otrygg

Åke fick höra talas om kommentaren via kollegor.

– Jag blev mest arg och ledsen. Jag förstår inte hur man kan skriva så utan att ens känna en person eller ha en aning om hur deras liv ser ut, säger hen.

Åke hade fått hot riktat mot sig tidigare, men då i andra forum där hens identitet inte var uttalad. Den här kommentaren skapade en stor otrygghet.

”Som en seger”

Nu börjar rättegången mot mannen som misstänks för hets mot folkgrupp. Han nekar till brott och försvaret vill inte lämna någon övrig kommentar.

Men bara det faktum att anmälan lett fram till en rättegång ger Åke Lindgren hopp.

– Det känns som en seger – som att rättssystemet börjar ta det här på allvar. På något sätt poängterar man att det inte är okej att säga vad som helst bara för att vi har yttrandefrihet, säger hen.

Trots allt som har hänt vill hen ändå medverka i en intervju.

– Det känns rätt, jag vill inte lägga ner kampen på grund av rädsla utan jag vill vara med och påverka när chansen ges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.