en kvinna i svart kavaj och ljust hår med en logga i bakgrunden, Södertälje komuns

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun, Boel Godner (S) om vilka förberelser som gjordes innan bakgrundskontrollerna påbörjades i maj 2022. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Efter JO:s kritik – bakgrundskontrollerna pausas

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun pausar nu bakgrundskontrollerna efter att JO riktat skarp kritik och slagit fast att de saknar lagstöd. Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att de aldrig haft för avsikt att inte följa lagen.

– Det vill jag vara väldigt tydlig med, säger hon.

SVT:s granskning har visat att det saknades ett PUB-avtal, att dataskyddsombuden hindrades att granska processen och att kommunen inte gjorde någon konsekvensbedömning innan bakgrundskontrollerna påbörjades.

Andra personer med insyn i processen och en juridisk analys som kommunen beställt av en extern juristbyrå påpekade också att det med största sannolikhet saknades laglig grund för att kunna genomföra bakgrundskontrollerna.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Ordentliga förberedelser gjordes

Ändå menar Boel Godner (S) att det gjordes ordentliga förberedelser innan bakgrundskontrollerna påbörjades.

– Vi ställde frågor, vi fick presentationer, det har varit väldigt mycket kring juridik så det är klart att efter det levde vi i tron att det var som det skulle.

Hör mer i videon ovan om varför kommunen kände sig så trygga med att bakgrundskontrollerna var lagliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet