en man i svart kavaj gestikulerar med sin ena hand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elof Hansjons (S) menar att det var prioriterat att komma igång med bakgrundskontrollerna. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Så svarar kommunen efter SVT:s granskning: Viktigare att hitta kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Hör personalutskottets ordförande i Södertälje kommun, Elof Hansjons (S), svara på varför kommunen inte hade rätt avtal på plats förrän nästan ett år efter att bakgrundskontrollerna påbörjats.

SVT Nyheter kan avslöja att rätt avtal mellan Södertälje kommun och det säkerhetsföretag som skulle utföra arbetet med bakgrundskontroller inte fanns på plats när kontrollerna började genomföras den 18 maj 2022.

Det dröjde nästan ett helt år innan det centrala avtalet om ansvaret för de anställdas personuppgifter fanns på plats.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Hör Elof Hansjons (S), ordförande för personalutskottet, ge sin förklaring till varför det så kallade personuppgiftsbiträdesavtalet inte var på plats när kontrollerna inleddes.

Resultat: En stoppad förlängning

I ett mejl till SVT skriver Ulrika Semelius Kihlgren, förhandlingschef för kommunen, att hon inte kan kommentera antalet anställda som eventuellt avskedats.

I en artikel i Dagens samhälle uppger kommunens HR-direktör att en person inte fått förlängning på sin anställning och att flera nyrekryteringar stoppats.

Är du kommunanställd i Södertälje och en av dem som drabbats av bakgrundskontrollerna? Hör av dig till oss på sodertalje@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet